Cum vor evolua preţurile caselor în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finele anului în curs ar putea reprezenta sfârşitul perioadei de ieftinire a locuinţelor, care durează de aproape doi ani.Intervalul ianuarie-aprilie a adus o încetinire a ritmului de scădere a preţurilor proprietăţilor imobiliare, indiferent că vorbim de apartamente, case sau terenuri.

În a doua jumătate a anului, preţurile locuinţelor şi ale terenurilor s-ar putea stabiliza, deoarece actualele valori ale acestora sunt considerate, atât de agenţii imobiliari, cât şi de dezvoltatori şi vânzători persoane fizicie, drept la un prag minim, sub care nu mai pot scădea.

Mai citiţi şi:

VIDEO Casă de vacanţă în Corfu, 30.000 de euro

Troc imobiliar de criză: „Schimb vilă de lux în Buzău pe un apartament în Bucureşti"

„Dacă vorbim de locuinţele noi, este de aşteptat ca preţul acestora să nu mai scadă semnificativ. Deja dezvoltatorii vorbesc despre faptul că alte ieftiniri i-ar aduce în situaţia de a nu-şi mai recupera nici măcar investiţia, în timp ce companiile care au construit cu credite de la bănci ar ajunge în imposibilitatea returnării împrumuturilor", spune Maria Avramescu, consultant imobiliar al agenţiei Casa Mea.

În acelaşi timp, tot mai mulţi proprietari persoane fizice, care şi-au manifestat în ultimele luni intenţia de a vinde locuinţa deţinută, veche sau nouă, au renunţat la idee din cauza ofertelor de

preţ primite, considerate mult prea scăzute, adaugă consultantul. Pe de altă parte, măsurile propuse de Guvern de reducere a subvenţiilor pentru întreţinere va face ca tot mai mulţi români să nu îşi mai permită să locuiască la bloc şi să încerce să vândă. Unii analişti imobiliari consideră că, în acest mod, oferta de apartamente de pe piaţă va creşte şi preţurile ar mai putea scădea şi în primul trimestru din 2011.

Situaţia preţurilor în principalele oraşe

În Bucureşti, la nivelul lunii aprilie, preţul mediu în cazul apartamentelor vechi a fost de 1.241 de euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă, potrivit unei analize a imobiliare.ro. În funcţie de categorie, s-a observat o uşoară scumpire, cu 1%, faţă de martie pe segmentul de garsoniere, în timp ce apartamentele cu trei şi patru camere s-au ieftinit cu 0,9%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă, de 10,1%, este înregistrată la apartamentele cu patru camere.

La Braşov, garsonierele şi apartamentele vechi cu două camere s-au ieftinit, iar locuinţele cu trei şi patru camere s-au scumpit uşor. Cu un preţ de strigare de 830 de euro pe metru pătrat util, considerabil mai redus decât celelalte tipuri de apartamente, locuinţele cu patru camere din Braşov au şanse să devină interesante pentru cumpărători. Totuşi, cererea se îndreaptă în continuare spre apartamentele cu două camere, se mai arată în raportul amintit.

Dacă vorbim de Cluj-Napoca, piaţa de aici a semnalat, în aprilie, o creştere cu 2,4% a preţului mediu pentru apartamentele vechi faţă de martie, până la valoarea de 1.072 de euro pe metru pătrat util. Creşteri de preţuri constatăm mai ales în cazul apartamentelor cu două şi trei camere, 2,6%, respectiv 2,2%. Situaţia stă diferit la Constanţa, unde, cu excepţia garsonierelor, al căror preţ a crescut în aprilie cu 2,4%, toate celelalte categorii de apartamente au înregistrat scăderi: de 1,1% în cazul celor cu două camere şi de 0,2% pe segmentul celor cu trei camere.

În Timişoara, preţul cerut de agenţiile imobiliare şi proprietari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă la apartamentele vechi a ajuns la 941 de euro, cu 1,2% mai puţin faţă de martie, aceasta fiind totodată şi cea mai mică valoare înregistrată pentru această categorie de proprietăţi de la începutul crizei imobiliare.

Apartamentele cu una şi trei camere au înregistrat scăderi de 1,1%, respectiv 2,1% la nivelul lunii aprilie. Pe de altă parte, preţul apartamentelor cu două camere a scăzut cu 0,3%, iar cel al apartamentelor cu patru camere a rămas constant, se mai arată în analiza celor de la imobiliare.ro.

„Analizând situaţia din principalele oraşe, putem concluziona că, deşi preţurile au continuat să scadă în prima parte a anului în curs, ele nu au atins nivelul înregistrat în 2006. Mai mult ca sigur o mare parte din cei care ar dori să achiziţioneze o locuinţă aşteaptă ca preţurile să revină la acele valori, însă nu există nicio certitudine în acest sens", precizează Daniel Zamfirescu, manager al agenţiei Activ Imob.

Tranzacţiile, în scădere

Deocamdată asistăm fie la stabilizări ale preţurilor în unele oraşe, fie la scumpiri sau ieftiniri în altele, iar piaţa naţională nu urmează un trend uniform. În intervalul ianuarie-septembrie 2010, vor exista uşoare corecţii ale preţurilor în plus sau în minus, iar spre sfârşitul anului ele se vor stabiliza relativ, consideră Daniel Zamfirescu.

Totuşi, adugă el, asta nu va însemna deblocarea pieţei, care ste condiţionată de relaxarea creditării. Prin urmare, este de aşteptat ca numărul tranzacţiilor imobiliare să se menţină la un nivel scăzut, asemănător cu cel înregistrat anul trecut.

Rahova şi Berceni, cele mai ieftine cartiere din Capitală

În aprilie, preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu 1,3-3,5% faţă de luna precedentă, în funcţie de zonă şi de numărul de camere.
Preţul mediu al unei garsoniere în Capitală era, la nivelul lunii aprilie, de 42.665 de euro, cu o valoare minimă de 35.000 de euro în cartiere precum Berceni şi Pantelimon şi una maximă, de aproximativ 50.000 de euro în zonele Piaţa Victoriei şi Unirii, potrivit unei analize efectuate de anunturiparticulari.ro.

Pe segmentul apartamentelor cu două camere, preţul mediu pe care proprietarii îl solicitau în aprilie era de 66.816 euro, cu doar 2.000 de euro mai scăzut decât valoarea medie înregistrată în luna ianuarie. În ceea ce priveşte apartamentele cu trei camere, preţul mediu înregistrat în luna studiată a fost de 91.619 euro, cu 1,3% mai ieftine faţă de începutul anului.

10.000 de euro, o garsonieră în Rahova

O scădere de 3,5% faţă de luna ianuarie se înregistreaza în cazul apartamentelor cu patru camere, preţul mediu din aprilie fiind de 114.768 de euro. Cele mai ieftine cartiere ale Capitalei sunt Rahova şi Berceni, unde preţurile pe segmentul garsonierelor pornesc de la 10.000-12.000 de euro pentru o locuinţă confort II. Pentru un apartament cu două camere în aceste zone se plătesc între 20.000 de euro şi 45.000 de euro, în timp ce locuinţele cu trei camere au preţuri care pornesc de la 50.000 de euro.

Ceva mai scumpe sunt locuinţele din Dristor, unde o garsonieră confort II are un preţ de pornire de 20.000 de euro. Cele mai ieftine apartamente cu două camere de aici costă 45.000 de euro, iar cele cu trei camere au un preţ minim de 60.000 de euro.

"Deşi oferta este în creştere, cererea se menţine la un nivel scăzut."
Sorin Anghel
consultant imobiliar
Luxury Imob

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite