În prima jumătate din 2010, aproape 20.000 de firme de construcţii au intrat în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe parcursul anului trecut şi în prima jumătate din 2010, aproape 20.000 de firme de construcţii au intrat în insolvenţă şi este de aşteptat ca numărul falimentelor să crească în 2011. În contextul crizei, cele mai afectate firme implicate în domeniul construcţiilor sunt cele care se ocupă de execuţie.

Dacă marii producători de materiale de construcţii ca Lafarge, Cesarom sau Adeplast au rezistat crizei din sectorul construcţiilor fiind salvaţi de exporturi, mii de firme mici şi mijlocii au fost nevoite să intre în insolvenţă.

Citiţi şi:

Chinezii investesc 4 milioane de dolari în Parcul Industrial Ploieşti
Mallul care nu se mai termină

„Vorbim mai ales de firmele mici, cu echipe de maximum 10-15 angajaţi, care activau în zona execuţiei de case şi vile pentru uz unifamilial", precizează Alexandru Radu,  manager al Alma Construct.

Este de aşteptat ca numărul firmelor de construcţii care îşi vor înceta activitatea sau se vor reorienta către alte domenii să crească până la sfârşitul anului în curs. În 2011 am putea asista la dispariţia a aproximativ 50% dintre firmele care activau în această zonă în 2008, crede Alexandru Radu.

Principala cauză a acestei stări de fapt va fi, în opinia constructorului, faptul că tot mai mulţi români care au în prezent proiecte în derulare le vor sista din lipsa fondurilor sau vor prefera să le vândă în stadiul actual.

„Va fi greu pentru firmele mici să supravieţuiască, mai ales că ele sunt dependente şi au încasări în proporţie de 90% de la persoane fizice, pe proiecte mici, proiecte care sunt tot mai puţine de la o lună la alta", adaugă constructorul.

De asemenea, preţul manoperei a scăzut şi, ca urmare directă, au scăzut şi salariile membrilor echipelor de meşteri cu până la 30% în unele cazuri, faţă de veniturile înregistrate în urmă cu doi ani.

„Am fost nevoit să scad salariul fiecărui membru al echipei mele cu 20%, pentru că, în prezent, avem cu aproape 40% mai puţine comenzi decât în aceeaşi perioadă din 2008.

Asta înseamnă mai puţin profit şi mai puţini bani pentru a investi în scule, materiale şi alte elemente tehnice necesare unei bune desfăşurări a activităţii", ne-a spus Claudiu Oprea, şeful unei echipe de meşteri.

Construcţiile, în cifre

Primele luni din 2010 au menţinut sectorul construcţiilor pe acelaşi trend descendent urmat pe tot parcursul anului trecut. În 2009, piaţa construcţiilor a scăzut cu 17% faţă de anul anterior, de la 14,3 miliarde de euro la 12,2 miliarde de euro, potrivit  datelor  Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii.

Mai mult, tot anul trecut, lipsa finanţării şi a comenzilor a provocat falimentul mai multor firme din domeniu. Peste 20.000 de companii au intrat în insolvenţă sau în faliment, anul trecut, fapt care a atras după sine concedieri masive, aproximativ 70.000 de oameni din acest domeniu fiind disponibilizaţi.

În primul trimestru din 2010 au fost date în folosinţă 7.985 de locuinţe, cu 24,6% mai puţine decât în primul trimestru din 2009, însă cu 10% mai multe decât în primul trimestru din 2007.

Dintre acestea, 51,3% au fost realizate în mediul urban, iar 48.7% în mediul rural, potrivit datelor publicate în luna iunie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Scăderea numărului de locuinţe se justifică prin faptul că în ultimul an şi jumătate nu au fost începute proiecte importante, astfel că este de aşteptat ca trendul negativ să continue cel puţin în următoarele două-trei trimestre, potrivit INS.

Cât priveşte numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul semestru din 2010, acesta a scăzut cu 16,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 19.827, iar în iunie reducerea a fost de 4,2% faţă de iunie 2009, potrivit datelor INS.

În iunie au fost emise 4.549 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 14,6% faţă de luna anterioară. Dintre acestea, 62,5% au fost pentru zona rurală. Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în toate regiunile de dezvoltare.

Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (+128 autorizaţii), Vest (+115 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (+104 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (+101 autorizaţii), se arată într-un comunicat al INS.

Faţă de iunie 2009 au fost eliberate cu 198 mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale decât în aceeaşi lună a anului precedent, scădere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-168 autorizaţii), Sud-Muntenia (-131 autorizaţii), Centru (-106 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-47 autorizaţii) şi Sud-Est (-25 autorizaţii).

În primul semestru, cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-872 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-805 autorizaţii), Nord-Vest (-784 autorizaţii) şi Sud-Est (-665 autorizaţii).

Între optimism şi pesimism

În ciuda unei contracţii a pieţei de construcţii şi a scăderii numărului de lucrări executate, unii producătorii români de materiale de construcţii sunt optimişti în ceea ce priveşte restul anului curent.

Cesarom, principalul producător de plăci ceramice din România, a înregistrat în prima jumătate din 2010 o cifră de afaceri de 15,4 milioane de euro şi mizează pe creşterea acesteia până la 38,5 milioane de euro la finele anului, potrivit reprezentanţilor companiei.

Afacerile, raportate de companie în primul semestru din acest an, au crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda scăderii pieţei locale de profil cu aproximativ 10 procente.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre vânzările de ciment Lafarge în România, care au scăzut cu 19,4% în primul semestru din 2010 faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Compania estimează că piaţa românească a cimentului se va contracta cu până la 10% în acest an, -4% fiind cel mai optimism scenariu, se arată în raportul semestrial al Lafarge.

Creşteri doar în vest

În primul semestru din 2010, creştere a numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale s-a înregistrat doar în regiunea de dezvoltare Vest, acolo unde au fost raportate cu 73 de autorizaţii mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2009, potrivit datelor INS.

"Mă aştept ca, în 2010 şi 2011, aproximativ 50% din firmele mici de construcţii să intre în faliment."
Radu Alexandru
manager Alma Construct

"Chiar dacă am ieftinit preţurile la materialele de construcţii, cererea se menţine, în continuare, scăzută."
Mihai Enescu
reprezentant depozit
materiale de construcţii


Distribuitorii şi-au renegociat contractele

Depozitele de materiale de construcţii din Capitală au cerut producătorilor să ieftinească produsele, deoarece, în contextul scăderii cererii, menţinerea acestora la valorile din trecut ar conduce la scăderi masive ale vânzărilor.

Ca urmare, contractele au fost renegociate, iar preţurile de producător au fost micşorate cu aproximativ 10-15%. "Chiar şi în condiţiile în care şi noi şi producătorii am ieftinit preţurile la majoritatea materialelor de construcţie de bază, cererea se menţine totuşi scăzută comparativ cu situaţia din perioada 2006-2008", spune Mihai Enescu, reprezentant depozit materiale de construcţii.

Acesta adaugă că peste 70% din comenzi reprezintă, în prezent, volume mici de materiale, semn că românii în cel mai bun caz redecorează sau îmbunătăţesc o locuinţă deja făcută şi mai puţin construiesc case noi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite