Case executate silit, cu 30% mai ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de proprietăţi sunt scoase la licitaţie de instituţiile de credit până la sfârşitul acestui an, la preţuri semnificativ sub cele ale pieţei. Pentru că executorii găsesc greu clienţi, licitaţiile sunt rostogolite de la o lună la alta. Preţurile imobilelor sunt şi ele tot mai mici, cu până la 30% faţă de preţul pieţei.

Băncile comerciale au peste 1.000 de anunţuri cu licitaţii organizate până la finele acestui an. Numărul acestora a crescut semnificativ în ultimele luni pentru că mulţi români nu au mai dispus de resursele necesare pentru achitarea ratelor la creditele cu ipotecă, iar banca le-a executat garanţiile. În plus, băncile găsesc foarte greu cumpărători pentru apartamentele, casele sau terenurile executate silit. Astfel, licitaţiile sunt reluate de la o lună la alta, iar preţul de pornire scade şi el cu fiecare reprogramare. De exemplu, dacă la prima licitaţie nu există un câştigător, la noua licitaţie, preţul de pornire va coborî la 75% din cel la care a fost evaluat imobilul.

Citiţi şi:

Preţurile caselor din Bucureşti, ca acum patru ani

Chilipir pentru cei cu bani lichizi

Doar Banca Transilvania are scoase la vânzare aproape 360 de proprietăţi, iar Banca Românească şi-a propus să vândă până la finele anului 43 de apartamente, case şi terenuri. Totodată, BRD organizează în această lună peste 230 de licitaţii pentru vânzarea de bunuri imobile executate silit.

Printre imobilele licitate de BRD se numără şi un apartament cu două camere de pe Şoseaua Panduri din Capitală (48 de metri pătraţi) la un preţ de pornire de 193.500 de lei (45.000 de euro), potrivit datelor publicate pe site-ul băncii. Conform anunţurilor de pe portalurile de specialitate, preţul unui apartament cu două camere în zonă este cu până la 35% mai mare, depăşind pragul de 60.000 de euro. Un alt exemplu este un apartament cu trei camere de 64 de metri pătraţi scos la licitaţie de Raiffeisen Bank cu un preţ de pornire de 184.648,5 lei (43.000 de euro). Un apartament similar în zonă este scos la vânzare de la 55.000 de euro în sus, potrivit anunţurilor imobiliare. Deşi preţurile practicate de bănci sunt atractive, cei interesaţi trebuie să aibă în vedere că, de regulă, imobilele scoase la licitaţie pot fi achiziţionate doar dacă dispun de cash.

Terenurile, la jumătate de preţ

Cei care vor să-şi construiască o casă şi sunt interesaţi de achiziţionarea unui teren lângă Bucureşti, pot opta, de asemenea, la oferta băncilor. De exemplu, Raiffeisen Bank scoate la licitaţie un teren de 1.000 de metri pătraţi situat în comuna Chiajna la un preţ de pornire de 198.000 de lei (46.000 de euro). Mai exact, 46 de euro pe metru pătrat. În schimb, pe portalurile specializate, preţurile pentru această zonă ajung şi la 80 de euro pe metru pătrat, cu aproape 75% mai mari.

În provincie, diferenţa de preţ între cel practicat de bancă şi cel al proprietarului este şi mai mare. Volksbank scoate la licitaţie un teren intravilan, cu suprafaţa de 902 metri pătraţi, situat în comuna Corunca, lângă Târgu Mureş, cu 19.300 de franci elveţieni (14.850 de euro), echivalentul a 16,5 euro pe metru pătrat. Preţul pieţei în zonă se situează însă la 30-35 de euro pe metru pătrat, conform anunţurilor imobiliare.

Continuă executarea

Băncile vor continua în 2011 să lichideze proprietăţi în contul creditelor neachitate, spune Cristian Ustinescu, director la DTZ Echinox. Vor fi vizate în special centre comerciale fără retaileri puternici şi clădiri de birouri.

Paşi de urmat

- Transmiţi executorului o ofertă de cumpărare.
- Depui în contul de consemnare o cauţiune în valoare de 10% din preţul de pornire.
- Câştigă cel care oferă cel mai mare preţ. În cazul în care nu câştigi licitaţia, poţi recupera suma depusă în urma unei cereri adresate executorului.
- Dacă ai câştigat licitaţia, ai la dispoziţie 30 de zile să depui suma propusă pentru cumpărarea acelei locuinţe, ţinându-se cont de cauţiunea de 10%.
- După plata integrală şi după trecerea unui termen de 15 zile, executorul va întocmi actul de adjudecare ce serveşte ca titlu de proprietate.
- Prin intabulare, vei dobândi dreptul de a dispune de imobil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite