Cum vor evolua preţurile la locuinţe în 2010?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reformarea programului guvernamental "Prima casă", astfel încât să favorizeze achiziţia de locuinţe noi, va duce la prăbuşirea preţurilor la locuinţele vechi. Modificarea programului ar putea reprezenta o şansă în plus acordată constructorilor, o şansă care ar putea sfida, însă, legislaţia europeană, avertizezază Consiliul Concurenţei şi ar putea crea o serie de probleme statului.

O posibilă revenire a sectorului imobiliar nu va avea loc, însă, mai devreme de 2011.

Potrivit portalului imobiliare.ro, 2010 se anunţă un an al ieftinirilor pentru toate categoriile rezidenţiale, cel puţin în prima jumătate a acestei perioade.

După un an care a adus scăderi cu până la 40% la preţurile apartamentelor faţă de perioaada de vârf, martie 2008, şi care a însemnat blocarea sectorului imobiliar, 2010 nu pare a aduce multe veşti bune: piaţa nu-şi va reveni peste noapte, iar gura de oxigen este aşteptată tot dinspre Palatul Victoria prin restructurarea programului „Prima Casă”.

Modificarea programului guvernamental "Prima Casă" în sensul limitării acordării de garanţii de stat doar pentru achiziţia de locuinţe noi ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieţei, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

2010, un nou an de blocaj

Pasa proastă prin care trece întreg sectorul imobiliar va continua, potrivit analiştilor chestionaţi de adevarul.ro, şi în 2010. „Începutul lui 2010 este marcat de acelaşi fenomen ce a caracterizat şi 2009 - blocajului imobiliar. Ne aşteptăm ca primele 2-3 luni să fie caracterizate de blocaj şi nu credem că vom asista la schimbari semnificative”, a declarat managerul departamentului rezidenţial al agenţiei imobiliare Regatta, Robert Teodorescu.

2010 va aduce şi întârzieri sau amânări de proiecte. Potrivit lui Titel Folea, reprezentantul agenţiei imobiliare Euroest, singurii care vor reuşi să-şi ducă la bun sfârşit proiectele sunt dezvoltatorii care au deja finanţarea asigurată, deoarece acest an se anunţă la fel de greu în ceea pe priveşte creditarea. „Stocul de unităţi disponibile la vânzare / închiriere se va diminua pe parcurs, mai ales spre sfârşitul anului 2010, perioada când estimez că băncile vor fi nevoite să ajusteze dobânda la creditele noi, astfel încât piaţa creditelor să reînceapă să funcţioneze”, a declarat acesta pentru adevarul.ro.

Amânările şi întârzierile în finalizarea proiectelor va fi ceva la ordinea zilei şi în 2010, atrag atenţia analiştii pieţei imobilare. „În ceea ce priveşte întârzierile la predare, majoritatea proiectelor se află în întârziere sau vor întarzia, chiar dacă recunosc sau nu public acest lucru”, a declarat şi Ionuţ Bordei de la firma de consultaţă imobiliară CBRE Eurisko.

 Din 82 de proiecte, vor fi finalizate 18

"Din cele anunţate pentru anul acesta, numai câteva proiecte vor respecta termenul de livrare. Majoritatea au amânat predarea cu 1–2 ani, sau au renunţat să mai lucreze, iar o dată de finalizare este dificil de aproximat. Din 52 proiecte cu termen de finalizare integral sau parţial în 2010, şi alte aproximativ 30 de proiecte întârziate din 2008 şi 2009, au anunţat predarea unor faze sau predarea integrală, doar 18 proiecte", a declarat în exclusivitate pentru adevarul.ro, managerul departamentului rezidenţial al agenţiei imobiliare Regatta, Robert Teodorescu.

În ceea ce priveşte o posibilă evoluţie a preţurilor, reprezentantul CBRE atrage atenţia că ajustarea acestora depinde de avoluţa economiei româneşti în ansamblul ei. „Daca economia merge prost, cumpărătorii vor prefera să-şi păstreze banii pentru zile negre sau nu vor risca credite din cauza nesigurantei locului de muncă”, a explicat Ionuţ Bordei de la CBRE.

Cu alte cuvinte, indiferent cât de atractive sunt ofertele de pe piaţă, românii nu vor risca anul acesta înglobarea în datorii mai ales că posibilitatea rămânerii fără un loc de muncă este extrem de actuală.

Provincia pierde pariul cu Bucureştiul

Diferenţa de preţuri dintre Bucureşti şi provincie va creşte şi mai mult în acest an. „Dacă în urmă cu doar câţiva ani, Clujul şi Constanţa se «luptau» pentru locul 1 cu Bucureştiul la capitolul preţuri in imobiliare, în viitor - datorită contextului economic general - Capitala va fi, de departe, în pole position cu preţuri între 25%  şi 200%, în funcţie de locaţie”, a estimat Titel Folea, reprezentantul agenţiei imobiliare Euroest.


Ieşirea din impas, la mâna Guvernului

În condiţiile în care 2009 a fost anul în care preţului apartamentelor a scăzut, la nivel naţional şi cu 40%, potrivit indicelui imobiliare.ro, faţă de martie 2008, perioada de vârf în ceea ce priveşte preţul la locuinţe, dezvoltatorii şi constructorii privesc cu încredere spre Palatul Victoria, de unde premierul Emil Boc a anunţat reformarea programului „Prima Casă”, astfel încât să favorizeze achiziţia de locuinţe noi.

Intenţia preierului Emil Boc de a umbla la program nu este suficientă pentru a impulsiona piaţa. Modalitatea în care va fi tradusă acestă intenţie într-un act normativ va face diferenţa în sectorul imobiliar în 2010. Pentru a avea un impact asupra sectorului locuinţelor noi, programul va trebui să prevadă creşterea plafonului garantat până în jurul sumei de 100.000 de euro, precum şi o politică de acordare a creditelor mai lejeră pentru a uşura accesul populaţiei la finanţare, potrivit lui Robert Teodorescu, managerul departamentului rezidenţial al agenţiei imobiliare Regatta.


Potrivit informaţiilor publicate deja în presă, creşterea plafonului nu va ajunge la 100.000 de euro, ci se va situa în jurul sumei de 70.000 – 80.000 de euro.
Pe pe urma creşterii plafonului de garantare nu vor beneficia, spun specialiştii, oar locuinţele noi, ci şi locuinţele vechi cu mai multe camere, care nu prezintă niciun fel de risc şi care au fost şi reabilitate termic, fiind deci apte să concureze o locuinţă recent finalizată.


Dacă Executivul va mări acest plafon cu siguranţă vor exista mult mai multe tranzacţii pe segmentul apartamentelor noi finalizate deja, aflate şi în locaţii mai bune. Inclusiv apartamentele în imobile vechi, care deţin mai multe camere - spaţii mai mari - vor intra în sfera de interes a acestui program”, afirmă şi reprezentantul agenţiei imobiliare Euroest, Titel Folea.

De aceeaşi părere este şi reprezentantul agenţiei imobiliare Regatta. „După modificarea programului, dacă suma garantată va creşte, vom asista la o scădere a interesului pentru clădirile foarte vechi. Dar să nu uitam şi de nevoia de spaţiu pe care o are fiecare familie tânăra, care se gândeşte să aibă unul-doi copii. De ce să nu cumpăr patru camere într-un bloc mai vechi ( anii 1960 – 1980),  decât două camere într-un bloc nou? – acesta este raportul acum”, precizează Robert Teodorescu. Acesta problemă apare mai ales în cazul imobilelor care au fost deja reabilitate termic şi care, ar putea deveni extrem de interesante pentru eventualii cumpărători.

Problemele „Primei Case”


Analiştii imobiliari evită să se pronunţe asupra a ceea ce va însemna programul „Prima Casă” II pentru sectorul imobiliar. Acest lucru este explicabil dacă ţinem cont că şi de la prima versiune a programului s-au vrut multe, însă, actul normativ care a ieşit din Guvern a permis foarte puţine.

În esenţă pentru anul trecut programul a însemnat doua lucruri importante pentru cumpărători: avans mult mai mic decât în mod normal şi dobânda mai mică decât la creditele normale, iar pentru dezvoltatori a însemnat un mic ajutor, dar şi o groază de probleme, pentru că, pe de o parte, trebuiau să accepte doar 5% avans, să aştepte şi 3-4 luni la începutul programului până se aproba dosarul, iar dacă nu se aproba să dea banii înapoi clientului - ceva de genul uite clientu' nu e clientu'- , pe de altă parte dezvoltatorii au rămas cu multe anexe ale construcţiei nevândute - parcari, boxe, pe care „Prima casă” nu le garanta, dar pe care primaria te obliga să le construieşti”, a conchis Ionuţ Bordei, reprezentantul CBRE Eurisko.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite