VIDEO Ce modele de import au preferat românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volkswagen, Renault şi Skoda sunt mărcile preferate de români atunci când îşi cumpără un autoturism din străinătate. Anul 2010 a fost unul deosebit de dificil pentru importatorii auto din ţara noastră. Totuşi, chiar şi în criză, românii au cumpărat maşini şi au avut câteva modele favorite.

Citiţi şi: Chevrolet, marca cu cea mai mare creştere în România

Liderul clasamentului, Renault Clio, a avut principal merit realizarea de cifre importante într-o piaţă dominată de modelele producătorului autohton Dacia (Logan, Sandero şi Duster). Gama producătorului francez a înregistrat vânzări de 4.982 de unităţi, având ca principal atu preţul.

O surpriză plăcută pentru Skoda a fost modelul Octavia, care în prezent este al doilea în preferinţele românilor. 2010 a fost un an bun pentru această gamă, care a înregistrat o creştere de 16,2%, cu un total de 4.110 unităţi vândute. Opel Astra a avut cea mai surprizătoare evoluţie, lansarea noului model având un aport decisiv în triplarea vânzărilor. Modelul german a cunoscut o creştere de 188%, reuşind anul trecut să atragă 3.378 de clienţi.

Volkswagen Golf nu s-a dezminţit nici în acest an. Vânzările compactei germane sunt stabile, 3.059 de unităţi fiind cumpărate în 2010. Deşi Golf este cea mai apreciată maşină în Europa, în România ea se află pe locul patru în preferinţele publicului. Refreshul gamei Fiesta a adus creşteri pentru Ford. Variaţia vânzărilor acestui model a fost una pozitivă, de 76,5 % şi un total de 3.003 unităţi.

Chevrolet Aveo este o altă subcompactă care are ca atu un preţ sensibil mai mic. Acest model a fost preferat de 2.562 de clienţi şi a avut o creştere a vânzărilor de 32,4%. Deşi aproape de sfârşitul existenţei generaţiei actuale, Ford Focus a reuşit să se claseze între primele 10 preferinţe ale românilor.

Volkswagen Polo este al doilea model al liderului clasamentului importatorilor din acest top 10. Subcompacta germană a fost preferată de 2.006 români, marcând o creştere de 13,5 %. Ultimul loc al acestui top este ocupat de Hyundai i30, model care a înregistrat o scădere a vânzărilor de 45,9%. Compacta coreeană a reuşit chiar şi înainte de face-lift să convingă 1.857 de clienţi.

Clasa B a fost segmentul care a avut rezultatele cele mai bune în 2010, vânzările acestui tip de autoturisme fiind influenţate şi de existenţa programului rabla. Cinci modele din primele 10 preferate de cumpărători fac parte din această clasă. Anul 2010 a marcat o schimbare a liderului în clasamentul de vânzări de autoturisme de import. Volkswagen a depăşit Renault, reuşind să comercializeze 8.771 de unităţi. Marca franceză s-a mulţumit anul acesta cu locul 2 cu 8.401 clienţi. Skoda s-a clasat pe locul trei, iar topul continuă cu Ford, Opel, Chevrolet, Hyundai, Peugeot, Fiat şi Toyota.

Vânzările de vehicule noi în România au scăzut anul trecut cu -19,3%, faţă de 2009, la 119.417 unităţi, iar piaţa autoturismelor a avut un declin de -18,3%, ajungând la 106.328 maşini, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. Volumul vânzărilor de anul trecut este asemănător cu nivelul din 2003.

Mărcile cu cele mai slabe vânzări

Anul 2010 nu a fost un an bun pentru Lancia



Anul 2010 a fost unul de scădere în ceea ce priveşte vânzările de autovehicule noi. Având în vedere această situaţie, importatorii şi-au concentrat eforturile pentru a atrage clienţii. Unora le-a reuşit, altora nu. Cea mai drastică scădere, din punct de vedere procentual, dar şi al vânzărilor, au suferit-o mărcile Hummer şi ­Maybach. În acest an, românii nu au preferat niciunul dintre modelele acestor producători.

image

Rezultate slabe au fost consemnate şi pentru marca de lux Maserati. Vânzările acesteia s-au prăbuşit şi în acest an de la 7 unităţi la doar una. Surprinzător, am descoperit că la noi încă se vinde marca rusească Lada. Deşi scăderea procentuală a acesteia a fost de 48%, s-au găsit 15 clienţi pentru aceste maşini. O situaţie specială a avut-o Lancia, ale cărei cifre de vânzări au scăzut drastic de la 77 de autovehicule, în 2009, la 20, în 2010 (74%).

Marca suedeză SAAB, deşi se regăseşte aproape mereu în clasamentele cu cele mai slab vândute mărci, mizează pe clienţii fideli. Calităţile modelelor SAAB au convins 28 de români. Deşi pe alte pieţe Lexus concurează de la egal cu mărcile premium germane, în România brandul japonez a avut rezultate slabe, consemnând o scădere semnificativă anul trecut, când a vândut doar 29 de modele. 2010 a consemnat o înjumătăţire a vânzărilor şi pentru marca premium britanică Jaguar, care a avut doar 23 de clienţi.

Brandul chinezesc Ssang Yong a avut ca atu preţurile sensibil mai mici, dar nu a reuşit să convingă nici în 2010, scăderea fiind una de 56% (cu 40 de vânzări).

Românii au cumpărat 33 de maşini de lux în 2010

Ferrari se vinde bine chiar şi pe timp de criză



Deşi anul 2010 a fost unul de recesiune pentru industria auto şi pentru lumea afacerilor, câţiva români s-au hotărât să sfideze criza achiziţionând maşini de lux.

Una dintre firmele care au avut de câştigat de pe urma acestora a fost Forza ­Rossa, reprezentanţa Ferrari în România. Importatorul de maşini de lux italiene a reuşit să atragă anul trecut cu 25% mai mulţi cumpărători. Dacă în urmă cu doi ani pe piaţa românească au fost comercializate 16 unităţi, anul 2010 a adus reprezentanţei Ferrari în România 20 de clienţi. Ultima vânzare Forza Rossa din 2010 a avut loc în decembrie, când s-a livrat un Ferrari California, un model cu preţ estimat la 246.980 de euro.

Producătorul britanic de lux Bentley a fost preferat de trei români. Totuşi, marca a cunoscut o scădere drastică în vânzări (-75%). Nici luxoasele Rolls Royce nu au fost excluse de pe lista de achiziţii a românilor cu stare. Anul trecut, două astfel de maşini au împlinit dorinţele cumpără­torilor lor.

Maserati a pierdut teren anul trecut, convingând doar şapte clienţi (faţă de 11 în 2009). O altă exotică italiană, Lamborghini, a avut un singur client în 2010 (la fel ca în 2009).

Clienţii din această zonă de lux nu au fost convinşi de constructorul de limuzine Maybach sau de producătorul britanic de supercaruri Aston Martin. Cele două mărci nu au vândut nicio unitate anul trecut în România.

image
Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite