Borbely: Dacă taxa e mare, cumpărătorii mai strâng nişte bani şi iau o maşină nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a anunţat la Cluj majorarea taxei auto începând cu anul viitor / Foto: Caius Raţiu
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a anunţat la Cluj majorarea taxei auto începând cu anul viitor / Foto: Caius Raţiu

Ministrul Mediului, László Borbély, le-a transmis şoferilor dornici de a achiziţiona o maşină că nu trebuie să cumpere una veche din străinătate, ci pot foarte bine să găsească o maşină în parcurile auto din România, pe care o pot lua cu ajutorul programului Rabla. 

Taxa auto 2011 pune România pe butuci

"Mergeţi în orice parc auto şi veţi vedea că puteţi cumpăra maşini second hand care sunt acum pe piaţă. Nu trebuie să aducem maşini second hand din import, care nu corespund directivelor europene de poluare", a declarat Borbely, la Realitatea TV.

Ministrul a precizat că Programul Rabla va continua şi în 2011 şi că şoferii vor avea posibilitatea de a aduna patru vouchere a câte 3.000 de lei. "Deja pot să-şi cumpere o maşină nouă, cu încă 5.000 de euro puşi pe lângă aceştia 3.000 de euro din vouchere. Dacă taxezi mai puternic maşinile second hand, mai ales cele vechi, aduse din străinătate, este logic că cineva care vrea să cumpere o maşină se gândeşte de două ori dacă să plătească această taxă sau să mai pună încă 5.000- 6.000 de euro pe lângă aceste vouchere şi să cumpere o maşină nouă", a explicat Borbely.

Potrivit declaraţiilor sale, în acest an au fost importate 125.000 de maşini second hand, din care 60% au fost mai vechi de 10 ani. "Nu ne putem permite sa plătim 150 de milioane euro pentru casarea maşinilor vechi, pentru a sprijini cumpărarea maşinilor noi, care vor fi numai euro 5 de la 1 ianuarie 2011 şi să ni se aducă în ţară aceste maşini vechi care poluează şi aduc noi costuri. Cel care poluează trebuie să plătească.

Mărim unele taxe, iar la euro 5 introducem o taxă mică. La maşinile hibrid şi cele electrice nu se va plăti nicio taxă pentru că ajută economia, sunt împotriva poluării", a mai spus ministrul Mediului.

Borbely a oferit şi un exemplu de calcul a noii taxe auto:

"La o maşină Euro 5 există o taxă de circa 100 euro, la o capacitate cilindrica de 1.200. La 1.400 cmc, vreo 130 de euro. Sunt taxe mici.

Cum creşte puterea maşinii, evident că sunt taxe mai mari. De exemplu, la euro 5, la o capacitate de 2.000 cmc, taxa e în jur de 1.100 de euro", a precizat Borbely. 

Vezi aici principalele valori ale taxei de poluare pentru 2011.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite