Americanii au aflat cine a scumpit petrolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile americane au demarat una dintre cele mai ample acţiuni în justiţie din istorie care vizează manipularea preţului petrolului. Două firme sunt acuzate că, în 2008, au influenţat piaţa prin practici ilegale pentru a câştiga 50 de milioane de dolari.

Peste tot în lume, cotaţiile ridicate ale barilului de ţiţei au determinat creşterea preţului combustibililor la pompă. În Statele Unite, faptul că preţul galonului de benzină a depăşit pragul psihologic de patru dolari îi nemulţumeşte pe tot mai mulţi americani. În acest context, autorităţile americane au demarat unul dintre cele mai ample din istorie procese împotriva a două companii acuzate de manipularea cotaţiilor petrolului, transmite Reuters.

Micile benzinării au devenit o afacere proastă

Practic, doi traderi - James Dyer şi Nick Wildgoose - ar fi creat impresia că rezervele disponibile sunt limitate, iar cererea din piaţă ar putea rămâne neacoperită, pentru a determina creşterea preţului petrolului. Cei doi au făcut acest lucru cumpărând contracte care implicau cantităţi mari de petrol. Preţurile au crescut imediat.

Atunci când cei doi au vândut contractele cumpărate şi întreaga cantitate de petrol blocată a revenit în piaţă, preţurile au scăzut dramatic.Pentru că era vorba de contracte futures (cu livrare la o dată ulterioară), preţurile au crescut la pompă numai la câteva luni după aceste operaţiuni.

Cele două firme implicate, Parnon Energy şi Arcadia Anergy, sunt deţinute de miliardarul norvegian John Fredriksen. „Acuzaţii au recurs la manipulare, ducând preţul ţiţeiului la niveluri ridicate artificiale, şi apoi le-au coborât, totul pentru a face profituri ilegale", se arată în motivaţia procesului intentat la New York de Comisia pentru tranzacţii cu contracte futures cu materii prime (CFTC)  împotriva celor doi traderi şi a celor două firme.

„Este o sumă foarte mare, iar când ne uităm la cât suferă consumatorii la pompă trebuie să atacăm astfel de activităţi cu toată puterea pe care ne-o dă legea", a declarat Bart Chilton, oficial al CFTC.

Moment oportun pentru Obama

Procesul vine după trei ani de supraveghere atentă a acestor practici. Însă momentul nu ar putea fi mai potrivit, având în vedere că, în ultima perioadă, preşedintele american Barack Obama încearcă să-i asigura pe americani că face tot posibilul pentru a determina scăderea preţurilor la pompă.

Potrivit documentelor depuse la New York, autorităţile americane ar putea cere daune de trei ori mai mari decât valoarea profitului obţinut de acuzaţi, adică 150 de milioane de dolari, pe lângă alte amenzi şi restricţii. Potrivit Comisiei, traderii au abandonat aceste practici în aprilie 2008, când au aflat că sunt anchetaţi de organele de reglementare în domeniu. La numai câteva luni după aceea, preţurile petrolului pe pieţele americane au atins valoarea-record de 147 de dolari pe baril. Până la sfârşitul anului, preţul s-a prăbuşit la 30 de dolari pe baril.

Cine este John Fredriksen

Ediţia din acest an a „Forbes" îl plasează pe John Fredriksen pe locul 72 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 10,7 miliarde de dolari. Miliardarul, născut în Norvegia şi stabilit în Cipru, şi-a obţinut banii din transportul petrolului, potrivit publicaţiei americane.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite