Dispare Fabrica de „Carpaţi“ de la Sfântu Gheorghe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandor Csaba, şeful departamentului tehnic al fabricii de ţigări de la Sfântu Gheorghe
Sandor Csaba, şeful departamentului tehnic al fabricii de ţigări de la Sfântu Gheorghe

Galaxy Tobacco SA a anunțat concedierea a 80 din cei 84 de muncitori de la Sfântu Gheorghe. Fabrica de „Carpaţi" avea o vechime de peste 100 de ani.

Citiţi şi: Carpaţiul a fost pus „sub sechestru"

Lacăt pe „Carpaţiul" de Sfântu Gheorghe

După ce de la finele lunii trecute, muncitorii de la Fabrica de Țigarete din Sfântu Gheorghe au intrat în concediu, neștiind care va fi soarta lor, SC Galaxy Tobacco SA, care are în întreaga țară peste 100 de angajați, a anunțat concedierea a 80 din cei 84 de muncitori de la Sfântu Gheorghe, anunţă covasnamedia.ro
Liderul de Sindicat al Fabricii de Țigarete de la Sfântu Gheorghe, Sandor Csaba, a declarat că ieri s-au primit documentele de disponibilizare a celor 80 de angajați, aceștia având posibilitatea de a intra în șomaj.
„Nu avem ce face, săptămâna viitoare ne vom întâlni cu toți muncitorii, pentru a prezenta situația. Nu prea poate fi vorba despre proteste, pentru că nu avem unde anume să protestăm, actele de disponibilizare au fost deja predate către instituțiile abilitate", a declarat Sandor Csaba, pentru covasnamedia.ro
Potrivit acestuia, până în luna decembrie Fabrica de Țigarete a mers pe câștig și nicidecum pe pierderi, existând comenzi de producție. Acestea au încetat însă și nu au mai putut fi onorate în această lună, ca urmare a faptului că activitatea a fost sistată prin prelungirea concediului angajaților la cererea SC Galaxy Tobacco SA. Odată cu disponibilizarea celor 80 de angajați, la Fabrica de Țigarete vor mai rămâne, probabil, doar portarii și paznicii, până când se va decide ce anume se va întâmpla cu bunurile acesteia.
Probleme vechi
Problemele de la Fabrica de Țigarete au început în urmă cu câțiva ani, drept pentru care numărul angajaților de aici s-a redus treptat. La începutul anului trecut, oamenii din Fabrică au organizat proteste pentru neîntreruperea activității, majoritatea acestora lucrând aici de zeci de ani.
Fabrica de Ţigarete din Sfântu-Gheorghe şi-a suspendat din nou activitatea pe 21 decembrie 2010, cei 84 de muncitori intrând în concediu cu câteva zile mai repede faţă de data la care era programat acesta.
Suspendarea activităţii a venit ca urmare a solicitării scrise a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Solicitarea a fost adresată către Piraeus Bank România, printr-o adresă care solicita să se execute scrisoarea de garanţie bancară emisă de bancă pentru suma de 2.471.460 euro care reprezintă garanţie constituită pentru funcţionarea antrepozitului fiscal al SC Galaxy Tobacco SA - Sucursala Fabrica de Ţigarete Sfântu Gheorghe. De atunci, angajații de la Țigarete au sperat că situația se va redresa, astfel încât să nu-și piardă slujbele. Problemelor legate de bani li se adaugă faptul că pe 20 decembrie 2010 procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a conducerii şi acţionaratului SC Galaxy Tobacco SA pentru infracţiunea de evaziune fiscală.
Fabrică plină de istorie
Disponibilizarea angajaților de la Țigarete semnifică închiderea unei fabrici simbol din Sfântu Gheorghe, aceasta având o vechime de peste o sută de ani. La început, activitatea era profilată pe confecționarea țigărilor de foi, sortimente ce s-au diversificat în permanență. Profilul arhitectural specific și structura de rezistență a clădirilor din complexul fabricii au făcut ca acestea să fie înscrise în rândul monumentelor istorice ca „Monument al Tehnicii". În 1920, fabrica a fost inclusă în Regia Monopolurilor Statului, urmând o nouă etapă de modernizare. În anul 1931 au fost introduse în fabricație și sortimentele tradiționale de țigarete fără filtru: Carpați, Mărășești și Naționale. Între anii 1932 și 1939 aici s-a derulat un proiect de modernizare în scopul adaptării fabricii la producerea în exclusivitate a țigaretelor și a tutunului în pachete. În anul 1932 s-a renunțat la fabricarea țigărilor de foi, producându-se țigarete şi tutun de pipă, într-o gamă largă de sortimente din care nu lipseau tutunurile cu aromă orientală Ghiubek şi Stambul.
După cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1945 fabrica îşi reia activitatea, iar țigările Carpați și Snagov de Sfântu Gheorghe au fost considerate, zeci de ani la rând, cele mai bune dintre aceste mărci produse în fabricile de țigarete din țară. Odată cu apariția tot mai multor mărci străine de țigarete pe piața românească, Fabrica de la Sfântu Gheorghe a început să producă și țigări precum celebrele Vis, devenite reprezentative pentru aceasta în urmă cu câțiva ani.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite