Taxa pe avere vizează şi proprietăţile din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă aberaţie fiscală: bogaţii care au domiciliul în România vor plăti de două ori impozitul pentru averile din străinătate, prevedere catalogată de experţi drept încălcare a dreptului internaţional. Unii dintre cei mai bogaţi români spun că, în cazul în care li se va impozita averea, vor migra spre paradisuri fiscale, deoarece s-au săturat de „birurile“ de la noi.

Impozitul de 0,5% pentru averile mai mari de 500.000 de euro, propus de deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, nu le lasă bogaţilor posibilitatea de a-şi transfera averile în alte ţări pentru a ieşi de sub incidenţa acestei legi.

Dacă proiectul va fi votat de Parlament, cei cu averi mari care sunt rezidenţi în România vor plăti impozit anual şi pentru patrimoniul deţinut în străinătate, nu doar pentru cel din ţară, în timp ce bogaţii nerezidenţi sunt taxaţi doar pentru averea din România. „Este o replică la faptul că toţi s‑ar fi gândit să-şi transfere averile de aici în alte state", ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu.

Însă acest lucru ar însemna încălcarea principiilor dreptului internaţional şi, totodată, a tratatelor internaţionale semnate de România cu alte ţări, susţine Emilian Duca, tax partner în cadrul BDO Tax Advisors. „Această prevedere ar impune o dublă impozitare, pentru că averile sunt deja taxate în ţările respective, conform regimului fiscal de acolo", a explicat Duca.

Acesta a arătat că, oricum, potrivit legislaţiei în vigoare, cetăţenii români sunt obligaţi să-şi declare averile dobândite în străinătate. „Cei care au elaborat o astfel de lege nu deţin cunoştinţele minime de fiscalitate. Este o măsură total absurdă şi inutilă, în condiţiile în care majoritatea celor vizaţi pot oricând să dobândească rezidenţă fiscală în alte ţări", a arătat Duca.

Milionarii protestează

Ideea de a li se impozita averile i-a pus pe jar pe unii dintre cei mai bogaţi români, care consideră că prin această măsură statul va alunga investiţiile din ţara noastră. „România are o mare problemă: are prea mulţi săraci şi prea puţini bogaţi. Statul se pare că în loc să-i sprijine pe oamenii de afaceri să investească banii în România, îi determină să plece în altă parte!", spune Ioan Niculae, preşedintele InterAgro.

Omul de afaceri Ovidiu Tender consieră că introducerea acestui nou impozit este aberantă, în condiţiile în care acest lucru ar însemna o dublă impozitare: pe venit, în anul în care a fost realizat acesta, şi, din nou, pentru toată averea. „Eu am puţine proprietăţi private, însă am acţiuni pe care le voi vinde unei companii străine, dacă va intra în vigoare o astfel de lege", a spus Tender.

La rândul său, Viorel Micula, preşedintele European Drinks, crede că, dacă taxa va fi aplicată, mulţi oameni cu bani îşi vor muta afacerile în paradisuri fiscale. „România, în loc să acorde avantaje investitorilor, le îngreunează existenţa şi îi determine să plece de aici", afirmă Micula. De aceeaşi părere este şi Ilie Carabulea, preşedintele grupului Atlassib, dar care spune că orice se va întâmpla nu va pleca din România pe motiv că este „un bun român".

„Cu aceste biruri ne întoarcem la socialism. Ne îndepărtăm prea tare de capitalism. Statul ar trebui să creeze aceleaşi condiţii concurenţiale ca în toate ţările europene civilizate", punctează Carabulea.

Solidaritate „cu forţa"

Există însă şi oameni cu bani, precum „latifundiarul" George Becali, care afirmă că este de acord cu impozitarea averii. „O impozitare suplimentară a averii este un principiu foarte corect, pentru că ţara este în impas. Dacă nu punem umăr de la umăr pentru a avea din nou creştere economică, nu vom mai avea nici noi nimic", a declarat ­Becali.

Pe de altă parte, Cosmin Marinescu, coordonatorul Centrului pentru Economie şi Libertate ECOL, consideră că taxa ar fi un fel de „solidaritate cu forţa". „Impozitul domnului Surupăceanu trădează un reflex socialist de tip Robin Hood, care s-ar putea întoarce împotriva dezvoltării capitaliste.

Pentru ca tot mai mulţi români să facă avere, prin acumulare de capital, investiţii, iniţiativă antreprenorială, este necesară mai multă libertate economică, nu mai multe impozite", este de părere Marinescu.

La rândul său, Mihaela Mitroi, partener la PricewaterhouseCoopers, este de părere că introducerea taxei nu se justifică având în vedere că beneficiile vor fi mult mai mici decât costurile de administrare ale impozitului pe avere, respectiv pentru urmărirea şi încasarea lui.

Citiţi şi: Topul celor mai ieftine apartamente din Galaţi

Alte ţări au renunţat

Taxa pe avere a fost prezentă şi în Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Islanda, Suedia, Luxemburg şi Spania, dar s-a renunţat la ea după ce oficialii s-au convins că nu a avut un efect benefic asupra mediului de afaceri.

"Cu aceste biruri ne întoarcem la socialism. Ne îndepărtăm prea tare de capitalism. "

image

Ilie Carabulea
Avere: 250 de milioane de euro

"În loc să atragem investitorii în România, noi îi alungăm. "

image

Ovidiu Tender
Avere: 300 de milioane de euro

" Eu sunt şi cetăţean suedez, deci îmi va fi mai uşor să mă hotărăsc în caz de ceva. "

image

Viorel Micula
Avere: 450 de milioane de euro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite