„Planul B“ pentru dispariţia euro: de la război civil la criză mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile grupuri bancare analizează deja toate scenariile posibile în cazul în care zona euro se va destrăma, iar moneda unică va dispărea. Ipotezele acestora variază de la izbucnirea de războaie civile până la reintrarea economiei mondiale în recesiune.

Chiar dacă şase dintre cele mai mari bănci centrale din lume au anunţat miercuri măsuri extraordinare pentru sprijinirea sistemului bancar european, viitorul euro rămâne sub semnul întrebării, transmit jurnaliştii "The Wall Street Journal".

Costurile de împrumut ale ţărilor supraîndatorate din zona euro, precum Italia, rămân la cote-record, considerate nesustenabile de economişti.

Câţiva dintre cei mai mari jucători de pe pieţele valutare discută deschis despre ceea ce s-ar întâmpla dacă una sau mai multe ţări ar fi forţate să iasă din zona euro.

Cursul de schimb al monedei unice va cădea la paritate cu dolarul american (de la 1,34 dolari/euro), dacă Grecia ar ieşi din uniunea monetară, au anunţat economiştii ING vineri.

Dacă ar avea loc o adevărată destrămare a zonei euro, iar membrii acesteia ar reveni la monedele naţionale, euro s-ar deprecia la echivalentul a 85 de cenţi americani – sub nivelul minim istoric al cursului, atins în 2001 – a declarat Mark Cliffe, director al diviziei de cercetări pentru pieţe globale.

Lira irlandeză şi cea italiană s-ar deprecia cu 25% în raport cu noua marcă germană, în timp ce peseta spaniolă s-ar deprecia cu 50%. Cea mai lovită ar fi, bineînţeles, drahma grecească, al cărei curs ar pierde 80% în raport cu marca.

Impactul destrămării asupra economiei zonei euro va fi mai puternic decât cel al colapsului Lehman Brothers asupra economiei americane, spune economiştii ING. Aceştia au adăugat că SUA vor intra probabil într-o uşoară recesiune ca urmare a colapsului euro, care ar afecta economia mondială şi ar întări dolarul, ceea ce ar lovi exporturile americanilor.

CITEŞTE ŞI:

Ultima şansă pentru euro? Americanii şi FMI vin să supravegheze liderii UE

VIDEO Fostul şef al Comisiei Europene: Zona euro a fost defectuoasă din start

Redactorul-şef al "The Huffington Post": Grecia trebuie să părăsească zona euro

De ce bagă neţii miliarde în euro. Cât ar pierde Germania dacă s-ar întoarce la marcă

Prognoza sumbă dată de cei de la ING este doar cea mai recentă dintr-un şir de scenarii de coşmar înaintate de bănci în ultimele luni.

Luna trecută, analiştii Bank of America Merril Lynch au arătat că monedele Spaniei, Italiei, Portugaliei şi Franţei s-ar deprecia în raport cu dolarul american în cazul destrămării zonei euro, în timp ce cele ale Germaniei, Olandei şi Irlandei s-ar putea întări.

Dacă doar Germania ar părăsi euro, cursul de schimb euro/dolar ar putea cădea cu 2%, după un şoc iniţial cu o depreciere mai puternică. Dacă Italia, Spania sau Franţa ar părăsi zona euro, atunci moneda s-ar aprecia cu 2-3%, au spus aceştia.

Credit Suisse AG şi-a anunţat luna trecută clienţii că „pieţele s-ar putea să fii intrat deja în ultimele zile ale euro aşa cum o ştim noi“, în timp ce analiştii de la Nomura Securities, cel mai mare grup financiar din Japonia, au emis rapoarte în care analizează consecinţele legale ale destrămării euro asupra deţinătorilor de obligaţiuni guvernamentale denominate în euro.

Dacă Grecia sau Italia revin la monedele naţionale, jurisdicţia legală a acestor obligaţiuni – străine sau autohtone – ar putea determina dacă acestea rămân denominate în euro sau, în schimb, vor fi convertite în drahme sau lire – monede care ar putea suferi deprecieri masive (prin urmare, valoarea obligaţiunilor ar scădea dramatic).

Nici agenţiile de evaluare financiară nu vor să rămână fără planuri de urgenţă.

Moody's Investors Service a averitzat recent că şi-ar putea revizui toate ratingurile acordate statelor din zona euro în cazul în care liderii UE nu iau măsuri ferme pentru combaterea crizei datoriilor de stat.

Mulţi analişti resping încă ideea unei destrămări complete a zonei euro, însă cu toţii sunt de acord că riscurile cresc. În plus, majoritatea acestora consideră că există probabilitărţi ridicate ca structura zonei euro să se modifice dramatic în următorii ani.

Este greu însă de estimat nivelul la care se vor tranzacţiona noile monede naţionale europne, având în vedere că  încă nu este clar cum poate un stat să părăsească zona euro. Tratatele europene n-au prevăzut o astfel de situaţie aşa că, deocamdată, un stat trebuie să părăsească şi UE atunci când iese din uniunea monetară.

În pieţe există deja un setiment de deznădejde: indiferent cât s-ar pregăti, companiile şi fondurile de investiţii nu pot face mare lucru pentru a se proteja.

„Este ca şi cum ai încerca să transformi omleta în ouă ochi“, explică Phillip Vasan, directorul diviziei de prim-brokeraj a Credit Suisse. „Sunt atâţia de «dacă» în aceste analize şi nu există niciun mecanism clar care să ne ducă la un rezultat clar. Este mai multă analiză decât acţiune“, explică acesta pentru „The Wall Street Journal“.

Însă analiştii consideră că aceste întreceri în scenarii sunt necesare, având în vedere cât de ridicate sunt riscurile. Mulţi observatori se tem de o destrămare dezorganizată a zonei euro, ceea ce ar putea duce la un crah mondial.

În septembrie, analiştii UBS au mers un pas mai departe, arătând într-un raport de 21 de pagini că fragmentarea uniunii monetare europene ar putea duce chiar la declanşarea de războaie civile în statele europene.

„Nicio uniune monetară nu s-a destrămat fără vreun fel de guvernanţă militară sau autoritaristă sau război civil“, transmite documentul. 


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite