Franks: Criza din Grecia ar putea scumpi creditele în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks
Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks

Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că criza financiară din Grecia ar putea duce la scumpirea creditelor în România. În ultimele zile, situaţia din statul elen a avut ca efect creşterea primei de risc pentru ţara noastră, înşă oficialul FMI a atras atenţia că va trebui să mai treacă o perioadă pentru a determina dacă situaţia este una de durată şi va avea impact negativ,

"Au existat cu siguranţă anumite efecte negative temporare în ceea ce priveşte prima de risc a României pe pieţele internaţionale, determinate în mod cert de situaţia din Grecia. Aceste efecte s-au manifestat doar în ultimele zile, astfel că va trebui să mai aşteptăm", a declarat Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

Şeful delegaţiei FMI în România a făcut afirmaţia în contextual creşterii costului de asigurare la restructurare/default (CDS) cu 225 de puncte, începând cu 7 iunie, care a atins un maxim de 283 de punct joi, 23 iunie. În prezent, CDS-ul este la 277 de puncte.

Majorarea CDS ar putea duce la împrumuturi mai costisitoare, iar investiţiile şi consumul ar deveni la rândul lor mai scumpe.

Citeşte şi:
VIDEO Grevă generală în Grecia: Manifestanţii s-au bătut cu forţele de ordine

În martie 2011, România a decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional printr-un acord preventiv de aproximativ 3,5 miliarde de euro, ce înseamnă 300% din cota pe care o are România cu FMI. Acordul cu Fondul Monetar Internaţional este însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

O a doua tranşă de 481 de milioane de euro a fost pusă la dispoziţia României, prin aprobarea primei evaluări a noului acord de tip preventiv de către Consiliul Director al FMI.

În baza unor obiective fiscale de reducere a deficitului bugetar, de peste 10% din Produsul Intern Brut, Grecia a încheiat, în 2010, un acord cu UE şi FMI pentru un împrumut extern de 110 miliarde de euro. Acordul are menirea de a ajuta la diminuarea datoriei publice, de aproape 150% din PIB. Statul elen nu a reuşit, însă, să atingă obiectivele stipulate în acord şi necesită un nou împrumut pentru a evita intrarea în incapacitate de plată (în default) pe datoria de stat şi a putea se putea finanţa până în 2014.

Instituţiile financiare internaţionale au amânat plata următoarei tranşe, în valoare de 12 miliarde de euro, din împrumutul iniţial pentru Grecia, şi au cerut Guvernului elen să adopte prin Parlament măsuri dure de austeritate şi o serie de legi menite să accelereze privatizările.

Parlamentul Greciei discută zilele acestea măsurile care nemulţumesc populaţia elenă. Mii de protestatari au ieşit în stradă, astăzi, şi s-au ciocnit violent cu forţele de ordine în timpul unei greve generale declanşate ca reacţie la posibila adoptare a planului de austeritate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite