Vlădescu: "Nu avem atâţia bogaţi ca să dăm la toţi săracii pe care îi avem"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a discutat despre criza bancară, acordul României cu FMI şi măsurile de austeritate luate de Guvern, la Forumul Financiar Central şi Sud Est-European, ediţia a 7-a, organizat de Forum Invest şi BNR.

"Mulţi mă întreabă de ce nu luăm de la bogaţi ca să dăm la săraci. Răspunsul este următorul: Pentru că România nu are atâţia bogaţi ca să dea la toţi săracii. România nu este suficient de bogată astfel încât să ofere cetăţenilor condiţiile de viaţă pe care Europa le oferă", a declarat Vlădescu în deschiderea forumului.

Aleşii arădeni din Camera Deputaţilor ne costă lunar 53.000 de euro

Cele mai importante declaraţii ale lui Vlădescu

"Toţi politicienii care au încercat să redistribuie s-au lovit de acelaşi lucru: România este prea săracă pentru a le oferi cetăţenilor români viaţa pe care Europa ar dori să le-o ofere", a spus Vlădescu citat de Realitatea.

"Proiectul pentru România este extrem de ambiţios, nu încearcă să găsească soluţii funcţionale doar pentru un partid sau un grup de interese, ci să funcţioneze pe cât mai mult timp pentru cât mai mulţi români", a mai spus Vladescu.

"A aduna resursele şi a le redistribui ar fi o mare eroare. Cred că trăim o criză care excede cu mult ceea ce ne-am închipuit noi. În trei luni de zile se întâmplă lucruri inimaginabile, se discută despre lucruri pe care anul trecut nu ni le-am fi închipuit. Acum vorbim de 10 miliarde care nu ne ajung."

"Ce naiba caut în chestia asta? Pe lângă faptul că este un stres enorm, este şi o provocare enormă. Este o încercare pe care nu mă aşteptam să o trăiesc şi pe care nu aşteptam ca un politician să şi-o asume vreodată. Prima mare surpriză pe care am avut-o în acest demers este că sunt oameni politici care şi-o asumă, care riscă să se ducă în neantul politicii doar pentru a face ce trebuie. Cred că este ceea ce trebuie pentru România, chiar dacă poate fi o sinucidere politică.

"De foarte multe ori în aceste perioade există riscul de violenţe. Se spune că violenţele rezultate din criza din 1929 s-au stins în Al Doilea Război Mondial. Riscul pe care România îl translatează astăzi este de a ajunge la violenţă, conform analizelor care s-au făcut. Violenţa nu este utilă nimănui şi le face cel mai mult lor, celor care o provoacă."

Avem nevoie de spirit antreprenorial, dar nu am folosit cuvântul "stimulare"

O creştere a taxelor ar fi însemnat o reducere a resurselor pentru investiţii

Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate, iar România trebuie să fe atractivă pentru fluxurile financiare străine

Majorarea unor taxe nu este suficientă pentru depăşirea crizei, care excede tot ceea ce autorităţile mondiale şi-au putut închipui

"Ar trebui să ne gândim cum să facem ca redistribuirea de resurse să se întâmple şi la nivel global, ar trebui să ne gândim la foarte multe şi pentru asta trebuie să avem curaj, să avem curaj să luăm decizii neplăcute."

"Aş vrea să-i felicit pe cei care în aceste condiţii au avut curajul să iniţieze un asemenea demers, asta îmi dă speranţă în România."

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite