Urban: România este paradisul financiar-fiscal al băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este paradisul financiar-fiscal al băncilor comerciale, în condiţiile în care, în anii precedenţi, de creştere economică, peste jumătate din profitul declarat de acestea provenea din comisioane şi dobânzi, a declarat senatorul Iulian Urban, într-o dezbatere privind procesele colective organizată de Casa de Avocatură Piperea şi Asociaţii.

„Suntem paradisul financiar-fiscal al băncilor. Nu se mai duc în Bahamas, vin aici. Sunt bănci care percep şi acum comison de cartotecă, comision care se aplica la începuturile sistemului financiar“, a spus Urban.

Citiţi şi:

Senatorii PDL scad cota unică la zece la sută

În ceea ce priveşte propunerea de taxare anuală a instituţiilor financiare şi a instituţiilor de credit cu 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, proiect iniţiat de mai mulţi senatori PDL, printre care şi Iulian Urban, senatorul spune că este o măsură corectă în condiţiile în care, în anii precedenţi, băncile au încasat profituri mari, iar acum nu mai finanţează sectorul privat.

„S-au alarmat pentru taxa de solidaritate, însă au uitat că în anii precedenţi au făcut profituri uriaşe. Acum, ei nu mai împrumută mediul privat, împrumută statul care rambursează sumele tot din banii noştri“, a spus Urban.

„În Franţa, unde s-a impus o taxă pe tranzacţia financiară, nu pe profit, deci o plajă mult mai largă, nu a ieşit niciun bancher să spună că o să arunce efectele mai departe în credit, că o să crească ratele clienţilor“
, a mai spus Urban, în replică la declaraţia recentă a lui Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, potrivit căreia costul creditelor va creşte în urma aplicării acestei măsuri.

„Dacă acum vorbim despre o modalitate de a oferi credite mai ieftin, pare un pic contraproductiv să vorbim despre altă măsură care ar scumpi creditul. Pentru că o taxă pe profiturile băncilor, aşa cum este propusă, este clar că va fi doar încasată de bănci, dar va fi plătită de clienţi. Ce ne trebuie în România este un credit mai ieftin, nu mai scump“, a spus van Groningen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite