Un nou bir: taxa pe pârloagă! Ce părere aveţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine îşi lasă pământul nelucrat va plăti un impozit suplimentar. Ministrul Agriculturii le-a dezvăluit partenerilor din sindicate şi patronate că pregăteşte taxarea pământurilor nelucrate, cu care Finanţele sunt de acord.

„O problemă spinoasă este cea a înregistrării proprietăţilor, unde avem în vedere (...) posibilitatea taxării pământului nelucrat. Aceasta e o discuţie începută cu ministrul Finanţelor, dumnealui fiind de acord cu această taxare", le-a spus ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, liderilor de sindicate şi patronate, potrivit stenogramei discuţiilor de la minister, obţinută de „Adevărul".

Citiţi şi:

Subvenţii europene mai mari cu 15% pentru cereale
MADR a plătit o parte din subvenţiile restante din 2009

Reiese, astfel, că la nivelul Guvernului există deja un proiect în baza căruia va fi introdus acest impozit suplimentar. Pârloaga este acel teren cultivabil pe care, din diverse motive, proprietarii nu îl lucrează, lăsându-l pradă bălăriilor şi dăunătorilor de tot felul.

Iar România are, potrivit estimărilor mai mult sau mai puţin oficiale, între 1,5 milioane şi 2,5 milioane de hectare de pârloagă, reprezentând cel puţin 20% din suprafaţa cultivabilă a ţării, capitol la care ocupăm un nedorit loc I în Uniunea Europeană.

Acest lucru a fost şi este posibil pentru că, pe de-o parte, impozitele şi taxele locale pe terenuri nu fac diferenţa între pământul lucrat şi cel nelucrat, iar de cealaltă parte subvenţia la hectar este la fel de mare pentru ambele categorii.

Cât să fie impozitul?

În prezent, proprietarii de terenuri extravilane plătesc sume modice ca impozit anual, de câteva zeci de lei pe an, indiferent dacă le cultivă sau nu. Noua taxă va veni tocmai pentru a face diferenţierea între pământul nelucrat şi cel cultivat, în sensul că pentru pârloagă să se plătească o sumă ceva mai mare.

 „Aşteptăm propuneri de la agricultori, acum ne aflăm în faza de proiect cu această taxare şi nu putem enunţa o cifră. Când vom primi suficiente sugestii, vom începe şi unele calcule", a declarat, pentru „Adevărul", Adrian Rădulescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Nici reprezentanţii agricultorilor nu ştiu cât va fi cuantumul acestei taxe, dar cred că un calcul ar putea porni de la subvenţia acordată acum pe terenuri.

„Scopul viitoarei taxe nu e acela de a lua banii cuiva, ci de a elimina aceste focare permanente de dăunători şi de buruieni care periclitează culturile din imediata apropiere a pârloagelor. Cred că suma taxei ar trebui stabilită în funcţie de subvenţiile la hectar pe care proprietarii acestor terenuri le primesc, acum, nemeritat", precizează Marcel Cucu, vice­preşedinte Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

El se aşteaptă ca această nouă taxare să fie pusă în aplicare până la finele lui 2010.

Ce terenuri intră în categoria „pârloagă"

Dacă aţi lăsat nelucrat un teren cultivabil timp de cel puţin un sezon agricol (din primăvară până-n toamnă), acesta va fi considerat pârloagă şi taxat ca atare, avertizează iniţiatorii proiectului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite