Subvenţii europene mai mari cu 15% pentru cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii vor primi 81 de euro pentru fiecare hectar de teren
Fermierii vor primi 81 de euro pentru fiecare hectar de teren

Producătorii de cereale vor primi, în acest an, câte 81 de euro pentru fiecare hectar de teren agricol deţinut, dintr-un buget naţional de 730 de milioane de euro, în creştere cu aproximativ 15% faţă de 2009, a declarat Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii.

Banii vor proveni din fonduri europene şi vor fi alocaţi în cadrul schemei de plată unice pe suprafaţă (SAPS) aferentă anului 2010.

Fermierii care doresc să obţină subvenţia la hectar trebuie să depună cereri de plată pentru anul în curs la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în perioada 1 martie-17 mai 2010.

În ceea ce priveşte sectoarele agricole unde nu vor mai fi acordate subvenţii din 2010, ministrul a precizat că în prezent sunt analizate posibilităţi de acordare a unor forme noi de sprijin pentru bunăstarea animalelor în sectorul porcinelor şi al păsărilor.

„Momentan, nu ştim la ce valoare vor ajunge, însă la buget avem o parte din bani, circa 300 milioane de euro, care ne-ar putea acoperi una-două scheme. Pentru celelalte sectoare vom avea nevoie de rectificare bugetară", a declarat Dumitru.

Pe de altă parte, oficialul a adăugat că Ministerul Agriculturii vrea să modifice legislaţia anterioară privind renta viageră şi să adapteze sistemul acordării acesteia la normele europene. Renta viageră, care a fost stopată de la 1 ianuarie 2010, era un sprijin financiar acordat persoanelor peste 62 de ani care îşi arendau sau înstrăinau terenurile agricole şi care primeau 50 sau 100 de euro pentru fiecare hectar de pământ.

Potrivit situaţiei din decembrie 2009, erau înscrise în program circa 95.000 persoane însumând, din contractele de vânzare sau arendare încheiate, în jur de 360.000 de hectare de terenuri agricole.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite