Treichl, Erste Group: Injecţiile cu lichidităţi ale BCE ajută, dar nu vindecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii pe care băncile comerciale îi primesc de la Banca Centrală Europeană (BCE) ajută sistemul bancar în rezolvarea problemelor de lichiditate, dar problemele fundamentale ale Europei rămân în continuare la fel de prezente. Asta reiese din declaraţiile făcute de Andreas Treichl, preşedintele Erste Group, în cadrul conferinţei de presă în care au fost prezentate rezultatele preliminate ale băncii pe 2011. 

Băncile comerciale europene au primit astăzi de la Banca Centrală Europeană împrumuturi în valoare totală de circa 530 de milioane de euro. Suma este mai mare decât estimările specialiştilor, şi semnificativ mai ridicată decât cea dată ca reper de CEO-ul Erste Group, Andreas Treichl, în cadrul conferinţei de presă în care au fost prezentate rezultatele preliminate ale băncii pe 2011.

Află aici câte bănci au participat la licitaţia organizată de către BCE

Chestionat cu privire la rezultatele ofertei făcute de BCE către băncile comerciale europene, cu foarte puţin timp înaintea publicării, de către Banca Centrală Europeană, a statisticilor oficiale, Treichl a răspuns jurnaliştilor prezenţi în sală: “Băncile vor lua de la BCE peste 400 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că problemele de lichiditate au fost rezolvate pe termen scurt, şi s-a câştigat timp ... problemele create însă de lipsa unei creşteri economice solide şi de deficite, rămân la fel de grave, şi nu au încă rezolvare”. “Un pas necesar însă, a fost făcut” a completat Treichl. 
Valorea totală a împrumuturilor luate de băncile comerciale europene în cele două licitaţii organizate de BCE (prima în decembrie 2011 a doua în februarie 2012) este de circa 1.000 de miliarde de euro.

Află aici rezultatele financiare preliminate pentru 2011, ale Erste Group

Suma a rezolvat problemele de lichidităţi ale băncilor comerciale europene şi au ajutat statele cu probleme în a găsi lichidităţi pe pieţele internaţionale în a-şi finanţa cheltuielile. Altfel spus, banii oferiţi de către BCE s-au dus într-o bună măsură în obligaţiunile emise de state precum Italia, Spania sau Portugalia, susţinând preţurile, şi punând presiune în jos pe dobânzi, astfel încât respectivele state să poată accesa bani la costuri sustenabile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite