Traseul South Stream, aproape de finalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va afla la finele acestei luni dacă va face parte din proiect. Dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive, România şi Rusia vor semna un acord interguvernamental şi vor înfiinţa o companie mixtă.

După mai mulţi ani de speculaţii privind participarea României la proiectul rusesc South Stream, Gazprom anunţă oficial că o decizie va fi luată în următoarele trei săptămâni. Oficialii gigantul rus şi cei ai Transgaz, transportatorul de gaze din România, au convenit în urma unei discuţii desfăşurate marţi la sediul companiei din Moscova să finalizeze până la sfârşitul acestei luni studiul care va stabili dacă este fezabil ca gazoductul să traverseze România.

Citiţi şi:

Studiul de fezabilitate privind secţiunea românească a South Stream va fi gata la finele acestei luni

Traseul South Stream, aproape de finalizare


„În timpul negocierilor, părţile au convenit să finalizeze până la sfârşitul lunii noiembrie concluziile studiului de fezabilitate pentru construirea secţiunii româneşti a gazoductului South Stream. În cazul în care concluziile sunt pozitive, companiile vor face propuneri guvernului rus şi celui român pentru semnarea acordului interguvernamental care va servi drept cadru politic şi legislativ pentru implementarea South Stream în România", anunţă Gazprom într-un comunicat de presă. La negocieri au participat şeful departamentului grupului rus pentru managementul proiectelor, Leonid Chugunov, directorul general adjunct al Transgaz, Liviu Pintican, şi experţi ai ambelor companii. În octombrie, Gazprom arăta că România ar putea semna în primul trimestru din 2011 un acord interguvernamental cu Rusia, dacă rezultatele studiului vor fi pozitive.

În competiţie cu Bulgaria

România concurează cu Bulgaria pentru a găzdui prima parte a conductei terestre care va transporta gaze ruseşti spre centrul Europei. Guvernul bulgar a anunţat la începutul acestei săptămâni că va înfiinţa o companie mixtă cu Gazprom pentru construcţia tronsonului din Bulgaria. Potrivit portalului de ştiri Novinite, acest lucru elimină orice incertitudine legată de angajamentul autorităţilor de la Sofia, care s-au răzgândit de mai multe ori în privinţa participării la proiect. Acordul va fi semnat pe 13 noiembrie, în timpul unei vizite a premierului rus Vladimir Putin la Sofia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite