Topul investitorilor în proiectele eoliene din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cehii de la CEZ, portughezii de la EDP Renovaveis şi italienii de la Enel sunt primii în topul „Forbes România“ al celor mai mari investitori din sectorul eolian românesc. Investitorii şi-au planificat proiecte eoliene cu o capacitate totală de 4.013 MW în următorii trei ani, care vor necesita investiţii de circa şapte miliarde de euro.

Nu mai este niciun secret că domeniul de investiţii al momentului este cel al producţiei de energie eoliană. Trei sferturi dintre investitorii străini care se interesează de oportunităţi în România ţintesc sectorul energetic, în special producţia de electricitate din vânt. Potrivit unui studiu al Erste Group, România are cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei şi al doilea de pe întregul continent.

Citiţi şi Energia regenerabilă atrage străinii în România.

Piaţa este la început

Pentru producătorul danez de turbine eoliene Vestas, lider mondial în domeniu, potenţialul înseamnă 14.000 de MW în trei-cinci ani, cu posibilitatea creşterii cu încă 4.000 de MW până în 2020. Ultimele date ale Transelectrica arată că investitorii au depus proiecte pentru racordul la reţeaua naţională a unor turbine cu o capacitate cumulată de 31.000 de MW. Cifra este uriaşă, având în vedere că la finele anului 2009 în România erau doar câteva turbine de 14 MW în total, iar anul trecut capacitatea instalată a crescut la 454 de MW.

Mai citiţi Gigantul Vestas îşi înfige eolienele în România.

Potrivit datelor furnizate pentru „Forbes România" de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană, până în 2013 vor fi instalate în total turbine eoliene de 4.013 MW. Asociaţia menţionează că realizarea acestor proiecte, care au deja contracte de racord la reţea, depinde de aplicarea noii legi a energiei regenerabile şi de contextul macroeconomic.

Proiectul CEZ - în pericol

Cine sunt granzii care vin să înfigă eoliene în solul mioritic? Cel mai important nume de pe această piaţă rămâne cel a cehilor de la CEZ, care deţin supremaţia încă din 2008, când au cumpărat cel mai mare proiect eolian terestru din Europa - cel de la Fântânele şi Cogealac, estimat la 1,1 miliarde de euro. Totuşi, există aici un mare semn de întrebare. Lucrările la etapa Cogealac sunt blocate din cauza unor neînţelegeri cu autorităţile locale, iar oficialii companiei au declarat recent că ar putea renunţa la această parte a parcului, dacă li se va oferi posibilitatea să investească în altă parte.

Puternic din urmă vin portughezii de la EDP Renovaveis, care şi-au planificat în următorii trei ani parcuri de 469 de MW. Şi Enel stă bine, cu proiecte de aproape 300 de MW. Cam slăbuţ se poziţionează spaniolii de la Iberdrola, care nu au prins topul primilor zece. Ei şi-au programat deocamdată un singur parc de 80 de MW până în 2013, deşi anii trecuţi anunţau proiecte de peste 1.500 de MW.

image

Aflaţi care sunt celelalte proiecte eoliene planificate pe piaţa locală doar în noul număr „Forbes România".

Mai puteţi citi în numărul 50 al revistei „Forbes România", care apare luni, 7 februarie:

Necorporatiştii Hobeanu.
Răzvan şi Bogdan Hobeanu au refuzat o viaţă lipsită de griji în campusurile Microsoft din Statele Unite. Au preferat, în schimb, adrenalina antreprenoriatului în România.
Mereu în top. În istoria sistemului bancar românesc din ultimii 20 de ani, la conducerea băncilor s-au perindat zeci de bancheri, români şi străini, dar Radu Gheţea şi Dan Pascariu au rămas întotdeauna la vârf.
Analizând viitorul. Există o afacere în România pentru care doar cerul, credinţa şi etica sunt limita.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite