Taxele pe case, terenuri şi maşini, judeţ cu judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din marile oraşe ale ţării plătesc cel mai mult pentru locuinţă, iar cei din judeţele de graniţă, ca şi cei de la Dunăre au impozite mai substanţiale pe proprietăţile imobiliare. Ca şi anul trecut, în Transilvania se plătesc cele mai mari taxe locale, iar în Bărăgan se regăsesc cele mai mici impozite pe proprietăţile imobiliare.

Cât ne costă taxele locale

"Adevărul" prezintă harta fiscală a României, în care se regăsesc taxele locale ce trebuie plătite până la 31 martie. La o primă privire asupra acesteia, observăm că în judeţele din Moldova şi mai ales în cele de pe graniţa de vest a ţării (Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş) se regăsesc cele mai mari taxe locale, ca şi, desigur, în oraşele de importanţă regională - peste 2 lei/mp pentru casă şi, respectiv, aproape un leu/mp pentru teren. În judeţele din centrul ţării se regăseşte media naţională a taxelor locale (0,8 lei/mp la casă, respectiv 0,65 lei/mp pentru teren), iar în Bărăgan sunt cele mai mici impozite, de până la 0,5 lei/mp pentru teren şi 0,6 lei/mp pentru casă. Interesant este şi că, în judeţele de pe cursul Dunării, taxele pe terenuri sunt egale sau chiar sensibil mai mari decât în oraşele importante, oscilând între 0,65 lei/mp (în Mehedinţi) şi 0,88 lei (în Brăila, Dolj şi Constanţa).

Casa de la munte, mai „scumpă" decât la mare

image

Click pe poza pentru a o mări

În judeţele montane, atât taxele pe case, cât şi cele pentru terenuri sunt mai mari decât pe malul Mării Negre. Spre exemplu, în timp ce la Constanţa se percep impozite între 0,8 şi 0,9 lei/mp la case (în funcţie de zona în care sunt amplasate şi de alte criterii referitoare la dotările acestora), în Prahova taxa pe locuinţă poate ajunge şi la 2,3 lei/mp. De asemenea, taxe pe locuinţă mai mari de 2 lei/mp se regăsesc în judeţe montane precum Bacău, Bihor, Braşov, Suceava şi Sălaj. În schimb, terenurile de la malul mării sunt ceva mai „ieftine", din punct de vedere fiscal, decât cele de la munte: dacă la Constanţa se plăteşte între 0,18 şi 0,88 lei/mp pentru terenurile intravilane (în funcţie de zona de amplasare faţă de centrul oraşului), în majoritatea oraşelor montane taxa pe intravilanele din oraşe oscilează în jurul valorii de 0,6 lei/mp.

Banatu-i „fruncea"  şi la taxele locale

O altă concluzie la care putem ajunge privind harta fiscală a României este aceea că în judeţele din Banat taxele locale sunt mai mari decât în restul ţării, atât pentru case cât şi pentru terenuri. În judeţele bănăţene, media taxelor la intravilan trece uşor de 0,7 lei/mp, iar la case depăşeşte pragul de 2 lei/mp. Urmează Moldova, cu taxe medii de aproximativ 0,6 lei/mp la terenuri şi ceva mai puţin de 2 lei/mp la case. Pentru comparaţie, în Transilvania e mult mai lejer, cu o medie de până la 0,6 lei/mp pentru terenuri şi de sub un leu/mp pentru case.

Citiţi şi:

Acum este momentul să atragem banii străinilor!

Oraşe mici, impozite mari

Există localităţi mai mici în care impozitele pe locuinţe sunt mai mari decât în principalele oraşe ale ţării. De exemplu, la Zalău avem un impozit de 2 lei/mp la case, în timp ce la Bucureşti, Constanţa, Cluj sau Iaşi această taxă nu trece de un leu/mp. Alte exemple ar mai fi Brăila (taxă pe casă de 2,3 lei/mp), Târgu-Jiu (2,2 lei/mp), Focşani sau Buzău (1,9 lei/mp).

Pe plan naţional, cele mai mici taxe pe locuinţă se regăsesc în Hunedoara (0,66 lei/mp), iar cele mai mari - în Arad, Caraş-Severin, Suceava, Prahova şi Brăila (2,3 lei/mp). În ceea ce priveşte impozitele pe terenurile intravilane, cele mai mici (0,2 lei/mp) se regăsesc în Mureş, iar cele mai mari (1,53 lei/mp) sunt în Maramureş. Mai trebuie spus că în 2011, cu foarte puţine excepţii, taxele locale pentru case, terenuri şi maşini nu au crescut faţă de cele din 2010. Excepţiile sunt Câmpina, unde fiscalitatea a crescut cel mai mult, respectiv cu 20%, Târgu-Mureş (+8%, corelat cu valoarea inflaţiei, după cum precizează autorităţile locale) şi Brăila (7%). ; Articol realizat cu ajutorul redacţiilor locale „Adevărul de Seară"

Impozitul pe Logan, uniform în toată ţara

Dacă anul trecut impozitul local pe autovehicule avea valori diferite de la o localitate la alta, în 2011 s-au uniformizat. Acum, în întraga ţară taxa locală pentru Logan, spre exemplu, diferă numai în funcţie de capacitatea cilindrică a maşinii. Astfel, pentru maşina cu o capacitate mai mică de 1.600 cmc se plătesc 56 de lei, iar pentru cea de peste acest prag al cilindreeei se plătesc 64 de lei. Anul trecut, taxele oscilau, în diverse zone, între un minimum de 40 de lei şi un maximum de 144 de lei.

Joi în „Adevărul“ Clasamentul taxelor şi impozitelor locale

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite