Tăriceanu: Dacă nu era privatizat, Petrom ar fi ajuns o ruină în incapacitate de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom este un exemplu de privatizare reuşită, întrucât, la şase ani de când a fost preluat de austriecii de la OMV, este unul dintre puţinii piloni pe care se poate baza economia României, a declarat fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

El a participat aseară la inaugurarea Petrom City, noul sediu central al celei mai mari companii petroliere din România, investiţie de 130 de milioane de euro.

Compania Petrom a fost înfiinţată în 1997, când Tăriceanu ocupa funcţia de ministru al Industriilor.

„Petrom este un exemplu de privatizare reuşită, spun asta din mai multe considerente. După privatizare şi-a fixat obiective ambiţioase de investiţii, dezvoltare şi calitatea serviciilor, pe care le şi realizează. Ce era PECO pe vremuri şi ce e azi Petrom?", a spus el ziariştilor prezenţi la eveniment.

Potrivit lui Tăriceanu, Petrom este astăzi unul dintre puţinii piloni pe care se poate baza economia ţării.

„Dacă nu era privatizat, Petrom ar fi fost o jale, o ruină, ar fi intrat în incapacitate de plată. Aşa de bine era gestionată zona de rafinare, încât, în 1997, cele cinci rafinării din ţară erau primele în clasamentul companiilor cu pierderi. Pierderile erau de peste 500 de milioane de dolari", a spus fostul premier.

În opinia sa, procesul de privatizare ar trebui să continue, pentru că managerii români nu sunt încă pregătiţi să gestioneze o companie în spiritul economiei de piaţă, ci încă au mentalitatea din urmă cu 10-15 ani.

Cum se fura la Sidex în `97

„Vă dau un exemplu de modul cum întreprinderile de stat au fost şi încă sunt gestionate. În 1997, când eram ministru al Industriilor, i-am rugat pe directorii din minister să facem un audit la Sidex, unde erau pierderi de un milion de dolari pe zi. Concluzia auditului? Din cauza tehnologiei învechite se pierd bani. Însă era clar că nu era aşa. În următorul an după privatizare, avea profit un milion de dolari pe zi. Ce se întâmpla de fapt când era la stat? Toate intrările şi ieşirile treceau prin firmele căpuşă ale băieţilor simpatici", a povestit Tăriceanu.

El a subliniat că doar printr-un management privat o companie poate fi eficientă.

„Până acum s-au făcut privatizări cu aşa-numiţi investitori strategici. Dar se pot face privatizări mai inteligente, prin listarea la bursă a unor pachete de acţiuni. Important este faptul că, odată cu schimbarea acţionariatului, se schimbă şi managementul", a mai spus Tăriceanu.

Întrebat dacă statul român a luat un preţ bun de la OMV pentru pachetul majoritar al acţiunilor Petrom, fostul demnitar a precizat că nu sunt oportune astfel de comentarii. "A fost o ofertă publică. Atâta am putut lua la acea vreme", a punctat el.

Compania Petrom a fost privatizată în 2004, când austriecii de la OMV au plătit 669 de milioane de euro pentru achizitia a 33,34% din acţiuni şi circa 800 de milioane de euro pentru creşterea participaţiei la 51% printr-o majorare de capital.

Unde sunt banii din Fondul de Dezvoltare?

Tăriceanu a mai afirmat că banii din Fondul de Dezvoltare, de dispariţia cărora a fost acuzat la venirea la putere a coaliţiei PDL-PSD, au acoperit o parte din deficitul bugetar din 2008.

Cele circa trei miliarde de euro aflate la acea dată în Fondul de Dezvoltare au provenit din privatizări şi erau destinate investiţiilor strategice, precum construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

"Dacă aceşti bani ar fi mers la cheltuieli, ar fi contribuit la majorarea deficitului bugetar", a explicat fostul prim-ministru schimbarea destinaţiei acestor fonduri.

La inaugurarea Petrom City au mai participat directorul general executiv al OMV - Wolfgang Ruttenstorfer, întreaga conducere a Petrom, fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, consilierul prezidenţial Iulian Fota, liderul sindical FSLI Petrom - Liviu Luca, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ai mai multor companii energetice de stat şi private.

Click aici pentru un tur virtual în cel mai mare sediu al unei companii româneşti - Petrom City.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite