Ţăranii fără firmă, afară din pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii neînregistraţi la Registrul Comerţului nu mai au voie, de la 25 aprilie, să-şi vândă marfa pe tarabe. Ţăranii, care au sărit ca arşi când au auzit vestea, spun că nu au bani de autorizaţie, că oricum de-abia trăiesc de pe o zi pe alta.

Sâmbătă este ultima zi în care ţăranii îşi vor mai putea vinde produsele în pieţe fără a figura ca PFA la Registrul Comerţului, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 44/2008.

Citiţi şi:

Laptele de capră se vinde pe internet

Dacian Cioloş : „La noi, politica agricolă s-a schimbat an de an"

Reprezentanţii legumicultorilor acuză: „Mafia ţigănească din pieţe va fi cea favorizată!"

Reprezentanţii organizaţiilor şi sindicatelor de profil cer ca micii producători agricoli să fie exceptaţi de la această obligaţie. „Practic se doreşte impozitarea agriculturii de subzistenţă, statul arătându-şi astfel impotenţa de a elabora acte normative care să ajute real producătorul agricol să creeze facilităţi pentru desfacerea producţiei agricole", afirmă Ştefan Niculae, preşedintele confederaţiei Agrostar.

De asemenea, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, consideră că această decizie va favoriza „bişniţa".

„La ora actuală, doar 10% din cei care vând legume şi fructe în pieţe sunt producători. Restul sunt bişniţari şi intermediari. Guvernul probabil crede că prin această măsură va încasa mai mulţi bani din TVA, dar de fapt va încuraja bişniţa", spune Frumosu.

Totodată, Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerului Agriculturii, spune că, potrivit aceluiaşi act normativ, fermierii care nu vor figura ca PFA nu vor putea primi niciun fel de sprijin financiar.

Ţăranii care vând în piaţă spun că nu se aşteptau ca, pe lângă diversele taxe şi impozite plătite ca producători, vor trebui să stea la coadă şi la Registrul Comerţului ca să obţină autorizaţia de comercianţi.

„Renunţăm sau scumpim produsele"

„Nu-i de ajuns că plătesc impozit de 600 de lei pe an ca să închiriez un hectar de păşune, acum trebuie să dau bani la stat ca să fiu şi comerciant", spune, cu năduf, tanti Rădiţa, producător din judeţul Sibiu, care vinde brânză, lapte şi caşcaval în Piaţa Obor din Bucureşti. Micul producător spune că nu mai are bani pentru încă o dare către stat, dar trage o concluzie firească:

„Ori închid prăvălia şi vând turmele de animale, ori plătesc încă un impozit, dar scumpesc şi produsele". Rădoi Ştefana, producător din judeţul Teleorman, spune că are autorizaţie de comerciant şi că a plătit 2.000 de lei pe an autorizaţia. „Supravieţuim, n-avem ce face. Oricum, nu ajungem să punem şi bani de-o parte pentru că avem cheltuieli mari", a mai spus Rădoi Ştefana.

" Ori îmi vând turmele, ori o să scumpesc laptele şi brânza. "
Tanti Rădiţa
Producător

" Am plătit 2.000 de lei autorizaţia. Nu avem să punem şi bani de-o parte. "
Rădoi Ştefana
Fermier

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite