Statele dezvoltate luptă în Somalia nu doar cu foametea, ci şi cu pirateria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri a avut loc la Londra întrunirea reprezentanţilor a peste 50 de state occidentale şi organizaţii internaţionale în scopul de a dezbate măsurile necesare pentru lupta împotriva pirateriei şi terorismului din Somalia.

La începutul deceniului trecut organizaţii paramilitare au l-au detronat pe Siad Barre, dictatorul somalez care şi-a păstrat poziţia timp de 22 de ani, iar de atunci Somalia este câmpul de luptă al armatelor controlate de căpetenii războinice. Somalia nu a avut un guvern central din 1991, ci doar administraţii provizorii.

Citeşte aici despre modul în care pirateria susţine economia somaleză

Programul comunităţii internaţionale împotriva pirateriei şi a terorismului

David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, a declarat în cadrul conferinţei de ieri că această întâlnire constituie un reper important în ce priveşte eforturile internaţionale de a spori siguranţa mondială. Premierul britanic a insistat asupra faptului că nu există „o soluţie unică” pentru a restabili pacea în Somalia, iar întrunirea liderilor statelor vestice reprezintă numai începutul unei operaţiuni ce urmează a se desfăşura într-o perioadă îndelungată.

Cea mai importantă măsură ce urmează a fi implementată este instalarea unui guvern permanent. Reprezentanţii statelor care au participat la summit au fost de acord cu aplicarea de sancţiuni pentru oricine se împotriveşte progresului politic al Somaliei.

Hillary Clinton, secretarul de stat al S.U.A., a spus că mandatul guvernului federal tranziţional din Somalia va expira în august. Împotriva celor ce se vor opune măsurilor aplicate de comunitatea internaţională vor fi întreprinse acţiuni ca interzicerea accesului în anumite zone şi punerea sub sechestru a bunurilor, notează publicaţia financiară „Financial Times”.

Citeşte aici despre modul în care pirateria din Somalia crează locuri de muncă

„Atitudinea Statelor Unite este fermă: tentativele de împiedicare a progresului şi de menţinere a situaţiei nefavorabile de acum nu for fi tolerate”, a spus Hillary Clinton. Referindu-se la măsurile ulterioare , secretarul de stat a declarat: „Vom încuraja comunitatea internaţională să aplice sancţiuni împotriva celor care încearcă să împiedice sau să întârzie tranziţia politică şi împotriva celor care intenţionează să submineze pacea şi securitatea în Somalia.

Reacţiile somalezilor

Al-Shabaab, grupul islamic care luptă în Somalia, a refuzat să accepte legitimitatea conferinţei internaţionale şi a anunţat că o consideră parte a unei „cruciade împotriva musulmanilor din Somalia” şi că va lupta în continuare pentru a impune statului conducerea islamică.

Şeicul Sharif Ahmed, preşedintele guvernului tranzitoriu, a declarat în numele populaţiei că doreşte să renunţe la „groaznicele amintiri ale trecutului”, însă se teme că efectele summit-ului vor fi nule. „Avem nevoie de siguranţă. Suntem speriaţi. Ne dorim să aflăm ce s-a întâmplat cu toate rezoluţiile şi speranţele din trecut care nu au văzut lumina zilei şi au rămas simple cuvinte aşternute pe hârtie”, a spus Sharif Ahmed.

Forţe militare internaţionale deja patrulează teritoriul maritim somalez pentru a împiedica atacurile piraţilor. Abdiweli Mohamed Ali, prim-ministrul Somaliei, a declarat că Somalia este dispusă să primească întăriri suplimentare pentru lupta împotriva al-Shabaab. În ce priveşte militanţii al-Qaeda din Somalia, prim-ministrul îi consideră „o problemă globală” care necesită intervenţia comunităţii internaţionale.

 David Cameron a avertizat însă că întăririle militare în Somalia riscă să determine exportul terorismului în Europa şi S.U.A.

Economia pirateriei somaleze

Suma totală a răscumpărărilor încasate de piraţii somalezi anul trecut a fost de 169 milioane de dolari (120 milioane de euro). Nu numai piraţii au câştigat din răpiri, ci şi avocaţii şi agenţii companiilor de asigurări.

Banii plătiţi pentru răscumpărarea celor răpiţi aduc Somaliei o sumă echivalentă exportării a 1.650 de vite. “Industria” capturării de ostatici (în medie 1.000 de persoane pe an), crează locuri de muncă pentru bucătari, producători şi comercianţi.anul trecut banii intraţi în Somalia din piraterie au însumat 135 milioane de dolari. Cu acest capital s-au fondat mai multe companii de transport şi au scăzut preţurile transporturilor pentru materii prime.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite