Subvenţii de căldură se vor da şi la iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul statului va acoperi şi în această iarnă o parte din costurile cu încălzirea ale populaţiei şi ale centralelor din oraşe. Guvernul analizează majorarea plafonului de 615 lei pe membru de familie până la care se acordă ajutoare sociale pentru încălzire.

Guvernul va menţine şi în această iarnă subvenţiile la căldură pentru populaţie, au declarat, pentru „Adevărul", oficiali guvernamentali. Aceasta chiar dacă în pachetul de măsuri de austeritate anunţat de autorităţi era inclusă eliminarea totală a subvenţiilor.

Mai citiţi şi:

Şeful ISPE: Subvenţiile la căldură ar putea fi menţinute în această iarnă

De ce s-a ajuns aici? Sistemul de termoficare din România este atât de învechit, încât, dacă în următorii doi ani, nu sunt înlocuite marile CET-uri (centrale electrice de termoficare) cu noi instalaţii, sectorul va intra cu siguranţă în colaps.

În prezent, sistemul de termoficare este dublu faţă de necesitatea populaţiei care a rămas racordată, ceea ce cauzează pierderi de 30% din agentul termic distribuit prin conducte, astfel că preţul final al energiei este uriaş. În acest context, fără subvenţii de la stat, facturile pentru populaţie ar fi duble, ceea ce ar însemna o tragedie, având în vedere puterea scăzută de cumpărare din această perioadă. Astfel că eliminarea totală a subvenţiilor a ieşit din calcul.

Mai multe ajutoare sociale

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, până la 45% din costurile cu combustibilul CET-urilor este acoperit din bugetul de stat, în timp ce autorităţile locale susţin cel puţin 10% din preţul final al energiei termice. „Această ordonanţă nu este abrogată şi nu cred că se va abroga", a declarat Liviu Grădinaru, subsecretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), în cadrul conferinţei „Focus Energetic".

El a adăugat că în bugetul rectificat pentru acest an sunt prevăzuţi bani pentru compensarea facturilor. Oficialul a mai spus că în prezent Guvernul analizează creşterea plafonului de venit până la care se poate acorda ajutor social pentru încălzire care, în acest moment, este de 615 lei pe membru de familie.

Ajutorul se acordă de către primării în plus faţă de subvenţiile pentru restul consumatorilor. Autorităţile din domeniu spun că singura soluţie pentru salvarea sistemului de termoficare este înlocuirea, în următorii doi ani, a marilor producători de agent termic ce cauzează găuri în sistem, cum ar fi CET-urile din Bucureşti, Braşov, Arad sau Iaşi. Însă nu există deocamdată un plan concret. Din cele 25 de CET-uri care reprezintă 95% din sistem, şase sunt în subordinea Ministerului Economiei, iar 19 - la MAI. Din cele 19, şapte vor fi reabilitate cu bani europeni prin programul de mediu.

E nevoie de 200 de milioane de euro

„Pentru restul de 12 din subordinea MAI, investiţiile necesare pentru înlocuirea instalaţiilor se ridică la 200 de milioane de euro. Pentru cele de la Ministerul Economiei nu s-a făcut o evaluare", a declarat Dan Gheorghiu, preşedintele Institutului de Studii şi Proiectări Energetice. „Pentru partea de producţie, vrem să mergem pe parteneriate public-private, însă reţelele de distribuţie şi transport sunt în sarcina primăriilor", a mai spus Gheorghiu.

De ce este căldura atât de scumpă

Peste două treimi din CET-urile din România sunt mai vechi de 40 de ani. Mai mult, reţelele de distribuţie au fost proiectate pentru un consum mult mai mare, care acum a coborât la jumătate din cauza închiderii unor uzine şi a debranşărilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite