Şeful ISPE: Subvenţiile la căldură ar putea fi menţinute în această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul interministerial care analizează variantele privind subvenţiile acordate populaţiei pentru plata energiei termice va propune premierului Emil Boc ca ajutoarele să fie menţinute în această iarnă, iar investiţiile în sistemele actuale să fie sistate, a declarat preşedintele Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), Dan Gheorghiu

"Vom propune premierului Emil Boc menţinerea subvenţiilor în acest an. Trebuie să se oprească investiţiile în tehnologiile vechi şi înlocuirea lor cu unele noi, pentru reducerea consumului de energie primară şi diminuare a poluării", a declarat Gheorghiu, citat de Mediafax.

Premierul Emil Boc a cerut recent mai multor miniştri ca până joi, 19 august, să îi prezinte un raport privind variantele de subvenţii la energia termică furnizată în sistem centralizat populaţiei.

Grupul interministerial este format din reprezerntanţi ai ministerelor Economiei, Muncii, Administraţiei, Mediului şi Finanţelor, precum şi din oficiali ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi ai ISPE.

Gheorghiu a adăugat că o parte din banii pentru înlocuirea sistemelor centralizate actuale de furnizare a căldurii către populaţie ar putea fi atraşi din vânzarea certificatelor de dioxid de carbon.

El nu a putut preciza care va fi nivelul investiţiilor pentru înlocuirea tuturor sistemelor termice din cele 85 de oraşe unde căldura este asigurată în sistem centralizat.

Totodată, transferul unor centrale electrotermice de la autorităţi locale către Ministerul Economiei nu va fi figura printre propunerile care vor fi transmise primului-ministru, a mai spus Gheorghiu.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în luna mai, după finalizarea negocierilor cu FMI, un pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care şi diminuarea masivă a subvenţiilor la încălzire prin direcţionarea fondurilor doar către persoane cu venituri reduse.

Scrisoarea de intenţie la acordul stand-by, redactată după negocierile din luna august cu FMI, relevă că Guvernul s-a angajat inclusiv să elimine subvenţiile la încălzire.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite