UPDATE Statul român vrea să cumpere rafinăria Arpechim, pe care Petrom a anunţat că o închide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român urmăreşte să achiziţioneze de la Petrom rafinăria Arpechim şi vrea să înceapă de urgenţă negocierile cu compania petrolieră, a declarat astăzi Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

"Sperăm într-o tranzacţie în termeni acceptabili a rafinăriei Arpechim. Vrem să refacem lanţul de aprovizionare a Oltchim cu materii prime", a spus Cazana, în cadrul unui seminar organizat de Mediafax pe tema companiilor de stat cu pierderi.

Potrivit acestuia, Guvernul vrea să preia rafinăria prin intermediul Oltchim, combinat petrochimic deţinut de Ministerul Economiei.

"S-a făcut o analiză de către factorii politici locali şi s-a ajuns la concluzia că este bine să solicităm Petrom să oprească operaţiunea de dezmembrare a Arpechim. Este oricum o operaţiune care va dura. Statul şi-a propus intrarea de urgenţă în negocieri pentru achiziţia rafinăriei prin intermediul Oltchim. Este o problemă de zile până când vom ieşi cu un plan pentru următorii paşi. Unul dintre ei va fi intrarea de urgenţă în aceste negocieri", a precizat Cazana.

Întrebat de ce nu s-a încercat acest lucru până acum, având în vedere că Petrom a scos la vânzare rafinăria de mai bine de un an, oficialul OPSPI a răspuns: "Dacă am fi stat pe o grămadă de bani, am fi intrat de mult în negocieri pentru cumpărarea întregului complex".

El a refuzat să răspundă la întrebarea privind suma necesară unei astfel de tranzacţii: "Arpechim este un subiect delicat. A spune de câţi bani e nevoie înseamnă a rupe negocierile. Probabil că Petrom aşteaptă o anumită sumă de bani".

"Sursa acestor bani poate fi combinată: fie Oltchim accesează bani, fie statul în numele Oltchimului, însă acest lucru ar fi puţin neeconomic intrinsec. Capitalizarea Oltchim este încă foarte mică, una dintre propunerile noastre este să convertim creanţa Oltchim (către AVAS - n.r.) în acţiuni, lucru contestat la nivelul UE, dar acest lucru ar duce la creşterea capitalizării Oltchim pe bursă. Acela va fi cel mai bun moment pentru privatizarea Oltchim", a mai spus Cazana.

Citiţi şi Petrom îşi ia adio de la rafinăria Arpechim.

Petrom, proprietarul rafinăriei Arpechim, a anunţat în urmă cu două săptămâni, că va închide definitiv unitatea în următoarele şase luni, pentru că nu a găsit un cumpărător care să-şi asume investiţiile necesare.

Rafinăria este scoasă la vânzare de la finele anului 2009, iar anul trecut a funcţionat doar trei luni.

În decembrie 2009, Oltchim a cumpărat divizia de petrochimie din cadrul Arpechim, principalul său furnizor de materii prime. Însă aceste instalaţii nu funcţioneză în prezent, întrucât Oltchim nu a avut banii necesari pentru revizia şi repornirea lor.

Autorităţile au mai vorbit anii trecuţi despre posibilitatea de a crea un complex petrochimic Oltchim-Arpechim, prin preluarea rafinăriei de la Petrom. Însă şi în cazul rafinăriei este nevoie de sume considerabile pentru revizie şi repornire, la care se adaugă investiţiile obligatorii de mediu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite