Petrom îşi ia adio de la rafinăria Arpechim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom a anunţat că închide definitiv rafinăria Arpechim Piteşti, pentru că nu a vrut nimeni să o cumpere. Unitatea se va transforma parțial în depozit de produse petroliere. Arpechim este a şaptea rafinărie din România care se închide după 1990. România rămâne astfel cu doar trei unităţi de prelucrare a ţiţeiului.

Industrializarea puternică ce caracteriza România în ultimele decenii ale regimului comunist şi conceptul de a produce totul în ţară au permis punerea pe picioare a unui număr de zece rafinării, care au atins o producţie maximă de 34 de milioane de tone pe an la sfârşitul anilor 1980. Însă, de atunci, deschiderea graniţelor şi amplificarea importurilor, odată cu prăbuşirea multor pieţe locale, au dus la diminuarea cererii de produse petroliere, iar capacităţile au devenit supradimensionate.

Citiţi şi Rafinăriile din UE, secerate de criză.

Astfel că, până în 2009, doar patru rafinării mai prelucrau circa 12 milioane de tone de petrol pe an, respectiv Petrobrazi şi Arpechim, deţinute de Petrom, Petromidia din grupul Rompetrol şi Petrotel Lukoil. Anul trecut a fost utilizată doar 40% din capacitatea lor totală.

Nu a vrut nimeni să cumpere Arpechim

La finele anului 2009, Petrom a anunţat că scoate la vânzare Arpechim, cu o capacitate de 3,5 milioane de tone pe an, iar anul trecut rafinăria a funcţionat doar trei luni. Oficialii OMV spuneau, toamna trecută, că unitatea va fi închisă dacă până în 2012 nu se găseşte un cumpărător. „Nu suntem presaţi de timp", preciza Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV. Se pare însă că lucrurile au stat cu totul altfel, pentru că, la finele săptămânii trecute, Petrom a luat decizia de a închide definitiv încă din acest an unitatea de la Piteşti.

„Propunerea închiderii permanente a Arpechim a venit după ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiile necesare pentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil a rafinăriei", a declarat Neil Anthony Morgan, responsabil cu rafinarea în Directoratul Petrom.

„Procesul efectiv de închidere va dura cel putin şase luni", au precizat, pentru „Adevărul", reprezentanţii companiei. După oprirea permanentă a rafinăriei, o serie de rezervoare, infrastructura logistică şi facilităţile auxiliare vor continua să fie exploatate ca şi depozit de produse petroliere.

Salarii compensatorii de 10 milioane de euro

În prezent, în rafinărie lucrează circa 700 de angajaţi. O parte dintre ei vor continua să lucreze în cadrul depozitului, au mai spus reprezentanţii Petrom, precizând că nu pot spune deocamdată despre câţi salariaţi este vorba. Cei care vor pleca vor primi plăţi compensatorii în funcţie de vechime şi vor beneficia de cursuri de recalificare. Valoarea totală a plăţilor compensatorii şi a celorlalte măsuri de protecţie socială va fi de circa 10 milioane de euro.

Întrebaţi cât va costa în total procesul de închidere a rafinăriei, oficialii Petrom au răspuns că nu pot estima în prezent. „Acest lucru va depinde de obligaţiile stabilite de Agentia Regională de Protecţie a Mediului, după depunerea cererii de închidere", au explicat ei.

Boc despre Arpechim

Referitor la închiderea Arpechim, premierul Emil Boc a declarat că „răul primordial" se află în contractul de privatizare a Petrom, încheiat de către Guvernul Adrian Năstase, contract care, în opinia sa, a adus „un prejudiciu uriaş" economiei României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite