Şoferii vor primi mărunţişul înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să elimine taxa de un cent pe litru plătită de companiile petroliere, care este inclusă în prețul de la pompă. Renunţarea la această taxă ar trebui să ducă la ieftinirea carburanţilor la pompă cu patru bani pe litru şi să ajute companiile petroliere să-şi îmbunătăţească activitatea.

Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică, la finele săptămânii trecute, un proiect de ordonanţă de urgenţă care menţionează că, în momentul intrării în vigoare, fondul special pentru produse petroliere va fi desfiinţat.

Mai citiţi De ce s-a scumpit benzina şi Alertă pe piaţa petrolieră: cotaţia ţiţeiului Brent, aproape de 100 de dolari

Acest fond este alimentat printr-o taxă pentru recuperarea datoriilor fostei Companii Române a Petrolului şi a fost instituit în anul 2000 printr-o ordonanţă de urgenţă. Taxa, de un cent pentru fiecare litru de produse petroliere, a trebuit plătită de producătorii şi procesatorii de ţiţei cu sediul în România, adică Petrom, Rompetrol şi Lukoil.

Au venit la benzinărie cu găleata plină cu bani. Şoferii şi motocicliştii din Timişoara au protestat împotriva scumpirii carburanţilor

Povară pentru companiile petroliere

Pentru că această taxă era transferată în tarifele plătite de şoferi la pompă, desfiinţarea fondului va duce la o uşoară ieftinire a carburanţilor cu un cent pe litru plus TVA, adică cu aproximativ patru bani.

„Deşi ieftinirea pare mică, nu este praf în ochi. Pentru companiile petroliere era o povară, mai ales în activitatea de export, unde erau discriminate în faţa altor exportatori prin faptul că trebuiau să plătească această taxă", ne-a declarat Andrei Chirilescu, specialist în domeniu.

Potrivit acestuia, chiar dacă această taxă părea mică, ea înseamnă un plus de 11 dolari pe tonă în cazul motorinei şi de 14 dolari la benzină. „Importatorii nu plăteau această taxă, iar acum, prin eliminarea ei, se realizează un echilibru între aceştia şi producătorii interni de produse petroliere", a mai spus Chirilescu.

Reprezentanţii companiilor petroliere susţin că nu au fost înştiinţaţi în niciun fel de către cei ai Finanţelor despre intenţia acestora de a elimina taxa privind centul pe ­litru.

Datorii achitate

Datoria de 507,3 milioane de dolari a fostei Companii Române de Petrol (CRP) a fost acoperită integral în luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat să încaseze taxa de un cent (3,2 bani) pe litru. În perioada 22 octombrie - 21 decembrie 2010, Ministerul Economiei a virat din fondul special pentru produse petroliere în contul Ministerului Finanţelor Publice 16 milioane de dolari, reprezentând o altă datorie a fostei CRP către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Noua ordonanţă de urgenţă prevede că suma de 16 milioane de dolari va fi utilizată pentru diminuarea datoriei publice.

Scumpirea carburanţilor la 1 ianuarie, cauzată de creşterea accizelor şi de aprecierea cotaţiilor ţiţeiului, a determinat un val de proteste în rândul şoferilor din mai multe oraşe. Ei au alimentat în cantităţi foarte mici şi au plătit în monede, pentru a îngreuna activitatea benzinarilor. De asemenea, premierul Emil Boc a cerut Fiscului să controleze actele din contabilitatea companiilor petroliere.

Taxele, jumătate din preţul de la pompă

Taxele reprezintă în prezent jumătate din preţul final al carburanţilor. Detaliat, acestea înseamnă TVA, acciza, taxa specială de drum şi fondul pentru produse petroliere (centul pe litru).

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite