Sindicatele mârâie la FMI, patronatele tac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii angajaţilor avertizează că cerinţele privind disponibilizările şi cele din Legea pensiilor „sunt anormale“, în timp ce angajatorii au doar câteva precizări. Sindicaliştii critică aproape toate măsurile nepopulare pe care ni le recomandă Fondul Monetar Internaţional. Mediul de afaceri are doar unele observaţii de ordin general.

România iese din recesiune, dar nu şi din criză

Datoria publică, paşi mari şi siguri

Cea mai încordată „curea de transmisie" dintre Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi sectorul public din România, sindicatele, dezaprobă rezultatele negocierilor cu experţii de la Washington.

După întâlnirea de ieri a liderilor principalelor confederaţii sindicale cu reprezentanţii FMI, preşeditele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus că în România politica de taxe nu este cea care trebuie, sindicaliştii preferând o taxare diferenţiată, în special la TVA. „Este anormal să plătim aceeaşi TVA la pâine şi la obiecte de lux", a spus Hossu.

Contradicţii printre pilonii pensiilor

Liderul sindical precizează că le-a comunicat reprezentanţilor FMI că ceea ce au cerut ei - o reducere cu 0,7% a cheltuielilor cu fondul de salarii şi cu doar 0,3% a cheltuielilor diverse de administrare - este „anormal". Tot „anormale" sunt şi unele recomandări ale FMI în domeniul pensiilor.

„Există contradicţii între ceea ce a cerut FMI, respectiv transferarea pe pilonul doi a unei cote, care creează dezechilibre pe pilonul unu. Sunt mecanisme care se cer şi nu sunt normale, cum este de exemplu creşterea vârstei de pensionare la o speranţă de viaţă mult mai scăzută ca în celelalte ţări europene", a spus Hossu.

Preşedintele Cartel Alfa a amintit, de asemenea, şi că sistemul de calcul la legea pensiilor este inacceptabil şi va duce la o pauperizare mai accentuată a pensionarilor. În fine, sindicaliştii i-au informat pe reprezentanţii FMI că sunt dificultăţi la pensiile speciale şi că acestea trebuie clarificate.

Ce vor patronii

De cealaltă parte, reprezentanţii angajatorilor spun că acordul cu FMI este „singurul program anticriză al României", iar Guvernul „trebuie să respecte prevederile înţelegerii", în special prin reducerea cheltuielilor bugetare.

„Mediul de afaceri nu poate accepta majorarea taxelor, pentru că va duce la creşterea şomajului şi la închideri de firme. Avem o economie suprafiscalizată, iar impozitarea averilor mari nu va rezolva problemele României. Marile averi oricum sunt ascunse, nu sunt la vedere", a spus Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România.

El adaugă că estimarea FMI cu privire la creşterea economică în 2011 (care indică un avans de 5,1%) ar putea să nu fie atinsă dacă România va înregistra şi în acest an o scădere a economiei.

Politizare excesivă

„Există insistenţa de a politiza sistemul administrativ, educaţional ceea ce va duce la o creştere artificială a numărului de persoane din administraţia publică, unde avem trei directori pe acelaşi post", spun liderii sindicali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite