Datoria publică, paşi mari şi siguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încasarea tranşelor de la Fondul Monetar Internaţional, la finele lui februarie, a umflat datoria publică a României, aceasta crescând într-o singură lună cu peste două puncte procentuale, până la 28,77%.

Mai exact, împrumuturile de peste 11 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro) luate de stat în cea de-a două lună a anului, atât de la finanţatorii externi, cât şi de la băncile interne, au majorat datoria la 155,03 miliarde de lei (37,8 miliarde de euro).

„Ca cifră absolută, datoria publică a României nu este atât de îngrijorătoare, însă trebuie raportată la perspectiva de creştere a acesteia şi la situaţia macroeconomică", a explicat Laurian Lungu, managing partner în cadrul Macroanalitica.

El consideră că există anumite temeri în ceea ce priveşte debitele statului român, având în vedere că există presiuni de creştere a acestora în următorii ani, iar situaţia economică nu este atât de solidă cum ar trebui să fie.

„Până în 2012, datoria publică va creşte până la 31-32% din PIB, dar asta numai în condiţiile în care deficitul bugetar se va încadra în ţintele stabilite. Dacă nu, există posibilitatea ca aceasta să crească mult mai mult", explică Lungu.

În condiţiile în care România este văzută de investitori ca o piaţă emergentă, care prezintă anumite vulnerabilităţi, finanţarea datoriei publice ar putea deveni greu de susţinut. Iar aici putem da exemplul Olandei sau al Austriei, ţări cu cu datorii publice de peste 60% din PIB, dar cu o capacitate de finanţare de pe pieţele interne foarte solidă.

Datoria publică în ţările membre UE

Locul    Ţara    Datoria publică (%)
                            
1    Italia    115,8
2    Grecia    115,1
3    Belgia    96,7
4    Ungaria    78,3
5    Franţa    77,6
.......................................................................
23    Lituania    29,3   
24    România    23,7
25    Bulgaria    14,8
26    Luxemburg    14,5
27    Estonia    7,2
Uniunea  Europeană    73,6

Notă: ca pondere în PIB, la finele lui 2009; Sursa: Eurostat

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite