Sfârşitul monopolului agenţiilor de rating americane? UE vrea să-şi înfiinţeze propria organizaţie de evaluare financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumirile legate de influenţa agenţiilor americane de rating asupra economiilor europene au determinat tot mai mulţi oficiali să sprijine ideea înfiinţări unei agenţii independente de evaluare financiară în Uniunea Europeană. Organizaţia ar putea începe să funcţioneze chiar din acest an.

O nouă agenţie de evaluare financiară europeană ar putea începe să funcţioneze în Uniunea Europeană chiar în acest an pentru a contracara monopolul agenţiilor americane de rating. După ce o astfel de propunere a fost sprijinită de Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, un om de afaceri german vrea să înfiinţeze o astfel de organizaţie, care să funcţioneze sub forma unei fundaţii non-profit.

Planurile de înfiinţare a acestei agenţii sunt în fază avansată, iar noua instituţie ar putea începe activitatea cel mai devreme în prima jumătate a acestui an, a declarat Roland Berger pentru publicaţia italiană „Corriere della Sera“.

CITEŞTE ŞI

Europenii au găsit ţapul ispăşitor! Agenţiile americane de rating sunt uneltele capitalismului american

Agenţiile americane de rating fac politica în Europa

UE plăteşte incompetenţa dovedită în timpul crizei. Nouă state din zona euro, retrogradate

Încă de anul trecut, mai mulţi oficiali europeni şi-au anunţat sprijinul pentru înfiinţarea unei agenţii independente de rating.

„Aceste agenţii de rating încearcă să ne contureze destinul şi să determine viitorul copiilor noştri", declara în iulie George Papandreou, pe atunci premier al Greciei. Fostul premier italian Silvio Berlusconi a acuzat agenţia S&P că se lasă influenţată de politică şi ziare şi nu ia în calcul realitatea economică, după ce aceasta a scăzut ratingul Italiei.

info



Nemulţumiţi de influenţa agenţiilor de evaluare financiară pe pieţele internaţionale şi de efectele pe care le au ratingurile acordate de aceste organizaţii statelor cu probleme din zona euro, oficialii europeni au propus înfiinţarea unei agenţii de rating. Organizaţia va fi finanţată cu fonduri private, iar înfiinţarea sa va costa cel puţin 300 de milioane de euro, notează „Deutsche Welle".

Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, a declarat că agenţiile de rating sunt uneltele „capitalismului american“, după ce a declarat că decizia Standard & Poor's de a retrograda nouă state din zona euro este „aberantă“.

Europenii nu-şi mai ascund nemulţumirea faţă de monopolul celor trei mari agenţii de rating asupra sectorului de evaluare financiară.

Declaraţiile lui Olli Rehn vin la doar câteva zile după ce agenţia S&P a revizuit în scădere ratinguile a nouă state comunitare, membre ale zonei euro, punând astfel în pericol fondul european de urgenţă (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, EFSF).

O nouă lovitură  pentru Italia
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite