Agenţiile de rating americane fac politica în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Standard &Poor’s ameninţă că va scădea ratingul a 15 ţări din zona euro, inclusiv Germania şi Franţa. Fondul de urgenţă al zonei euro este şi el ameninţat. Politicienii germani acuză S&P de jocuri politice.

Agenţia de rating Standard & Poor's nu are încredere că zona euro este în stare să adopte măsuri concrete pentru soluţionarea crizei datoriilor. Ea a plasat „sub supraveghere" (CreditWatch negative) cu perspectivă negativă ratingul creditelor pe termen lung pentru 15 ţări din zona euro, ameninţând că le va retrograda. „Supravegherea negativă" înseamnă că sunt şanse de peste 50% ca ratingul ţărilor monitorizate să fie scăzut în următoarele trei luni.

Printre ţările vizate de agenţia de evaluare financiară americană se numără Germania, Franţa, Austria, Finlanda, Franţa, Luxemburg şi Olanda, toate având calificativul maxim - AAA. Agenţia de evaluare S&P a explicat ieri, după închiderea bursei de la New York, că avertismentul privind retrogradarea vine ca urmare a adâncirii crizei în zona euro, care „exercită presiuni de scădere a gradului de solvabilitate a întregii zone euro", de recesiune. Agenţia a precizat că ratingul Franţei ar putea fi scăzut cu două trepte, iar cel al Germaniei cu o treaptă.

Agenţia reproşează şi faptul că ,,politicienii europeni continuă să aibă păreri diferite asupra modului de rezolvare a crizei euro". Încă un argument: ,,nu există nici un acord asupra „capacităţii uniunii monetare să aplice o politică fiscală şi economică pe termen lung", a mai explicat Standard & Poor's. Bursele europene şi cele asiatice au închis ieri pe roşu, după anunţul S& P. Preţul petrolului şi al cuprului au scăzut. Moneda euro s-a depreciat în raport cu dolarul.

Reacţie zero

Cei doi mari actori în rezolvarea crizei euro, Berlinul şi Parisul, au reacţionat, spre surprinderea multor analişti, cu mult calm, aproape cu indiferenţă, anunţând într-un comunicat comun „că au luat notă" de anunţul agenţiei de rating. ,,O agenţie de rating poartă singură responsabilitatea deciziilor pe care le ia", a accentuat cancelarul german Angela Merkel. „Joi şi vineri (la summitul UE de la Bruxelles) vom lua deciziile necesare pentru zona euro şi care vor duce la stabilizarea uniunii monetare", a mai adăugat şefa Guvernului de la Berlin.

Merkel şi Sarkozy nu au reuşit să convingă pieţele   Foto: afp



Pentru a-i linişti pe cetăţenii francezi, ministrul francez al Finanţelor, François Baroin, a precizat că S&P nu a luat în calcul acordul franco-german şi că Parisul nu va aplica alte măsuri de austeritate în afara celor deja anunţate. El a subliniat că avertismentul agenţiei de rating semnalează lipsa de încredere în spaţiul european şi că nu vizează de fapt Hexagonul.

Distragerea atenţiei de la datoriile SUA

Franţa este încă din primăvară ţinta zvonurilor privind retrogradarea, iar în urmă cu trei săptămâni ea a fost victima unei erori a S&P, care a trimis un mail în care retrogradat Hexagonul. Coborârea calificativului Franţei cu o treaptă ar induce statului costuri suplimentare de 3 miliarde de euro pe an la datoria de stat, notează agenţia de presă Reuters.

Nu la fel de calm au reacţionat politicienii germani. Una dintre vocile cele mai puternice ale Uniunii Creştin-Democrate, conduse de Merkel, Michael Fuchs, a declarat pentru cotidianul ,,Die Welt" că în spatele deciziei S&P se ascund calcule politice, care vizează distragerea atenţiei de la criza datoriilor în care se află Statele Unite. Opoziţia din Germania (SPD) a folosit prilejul pentru a pune sub semnul întrebării capacitatea lui Merkel de a gestiona criza.

FMI vrea mai mult

Preşedintele Eurogrup, luxemburgezul Jean-Claude Juncker, a calificat decizia S&P ca fiind „incorectă şi „o exagerare mare". „Sunt uimit. Decizia S&P vine după eforturile semnificative din ultimele zile pentru a depăşi criza, precum programele de austeritate din Italia şi din Irlanda", a explicat Juncker, care este şi premierul Luxemburgului, una dintre ţările de pe lista neagră a agenţiei de rating americane. În asentimentul agenţiei de rating americane pare să fie Christine Lagarde, şefa FMI, care a salutat acordul franco-german, precizând însă că este nevoie de mai mult ca zona euro să recâştige încrederea pieţelor şi a investitorilor.

În orice caz, avertismentul agenţiei de rating americane vine chiar în ziua în care Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane, şi-a început turneul european cu un prim popas în Germania. SUA nu vor să fie doar observator al crizei datoriilor din zona euro, pentru că se tem de consecinţele pe care aceasta le are asupra lor. 

Merkel şi Sarkozy nu au reuşit să convingă pieţele   Foto: afp

Timothy Geithner, şeful Trezoreriei SUA, în Germania   Foto: reuters



Statele rămân fără plasa de siguranţă

În ciuda tuturor strategiilor elaborate de liderii europeni pentru salvarea monedei unice, situaţia economiei europene continuă să se deterioreze.  Practic, decizia agenţiei de evaluare financiară S&P arată că niciun stat comunitar nu mai este considerat sigur de către investitori. Germania, cea mai mare şi mai performantă economie din UE, este pusă laolaltă cu alte state cu probleme din zona euro şi şi-ar putea pierde ratingul „AAA".

Ratingul determină dobânda la care se împrumută statele de pe pieţe. Cum majoritatea acestor ţări rulează deficite bugetare, dobânzile la care se împrumută din pieţele internaţionale de capital sunt foarte importante.

Aseară, S&P a anunţat că pune sub supraveghere cu perspectivă de revizuire în scădere şi ratingul EFSF („AAA", cel mai bun posibil). Însă, mai mult decât atât, decizia celor de la S&P zguduie din temelii chiar structura pe care liderii UE sperau să construiască noua economie europeană, care să iasă din criză mai puternică şi mai performantă.

Bani mai scumpi

Germania este cel mai mare contributor la fondul de urgenţă al UE (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară - FESF). Franţa este al doilea. Chiar dacă, dintre toate cele şase state cu rating „AAA" (care, în total, au o contribuţie de 58% la fondul de urgenţă), doar ratingul Franţei va fi redus (S&P avertizează cu o reducere de două trepte, Moody's şi Fitch spun că ar putea face acelaşi lucru), atunci fondul de urgenţă îşi va pierde ratingul „AAA". Contribuţia Franţei reprezintă 20,3% din capacitatea de creditare a fondului.

Fondul emite obligaţiuni, iar banii obţinuţi în acest fel sunt folosiţi pentru creditarea statelor cu probleme. Prin urmare, FESF depinde la fel de mult de ratingul pe care îl are. Dacă fondul nu se mai poate împrumuta ieftin, atunci întregul mecanism de salvare - şi ultima plasă de siguranţă - a zonei euro se prăbuşeşte.

Practic, asta ar însemna că liderii europeni nu mai au nicio pârghie pe termen scurt în faţa extinderii crizei. Fondul de urgenţă a fost creat tocmai pentru a interveni atunci când un stat nu se mai poate împrumuta la cote sustenabile de pe pieţele internaţionale şi, în acest fel, să oprească extinderea crizei de la un stat la altul.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au anunţat că au planuri ferme pentru combaterea crizei, printre care modificarea tratatelor europene astfel încât să fie corectate dezechilibrele care au permis ca Europa să ajungă în situaţia critică în care se află. Pentru toate acestea este nevoie însă de timp, iar planurile prezentate de cei doi până acum nu includ şi soluţii pentru viitorul apropiat, iar statele rămân astfel fără apărare în faţa pieţelor.  

„O declaraţie politică"

„Cred că momentul ales şi dimensiunea avertismentului au de-a face cu un context politic clar şi arată cum se implică o agenţie de rating în politică", a declarat Ewald Nowotny, guvernatorul Băncii Centrale Austriece. „Este o declaraţie politică, care trebuie să fie văzută în contextul summitului UE", a declarat Nowotny. Analiştii susţin că anunţul S&P este menit să pună presiune asupra liderilor europeni. A spus-o în termeni mai diplomatici şi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble. ,,Pieţele din lume nu au încredere în zona euro", a declarat el, precizând că avertismentul S&P „va impulsiona" liderii europeni să ajungă la un numitor comun la summitul UE care începe mâine.

Timothy Geithner, şeful Trezoreriei SUA, în Germania   Foto: reuters
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite