Ordonanţa creditelor a fost adoptată în plen. PNL o va contesta la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OUG 50 a fost adoptată în plenul Parlamentului. Actul normativ se va aplica la creditele noi.

UPDATE PNL va ataca Ordonanţa ceditelor la Curtea Constituţională

OUG 50 privind creditele populaţiei a fost adoptată în şedinţa de plen de joi dimineaţa, după ce fusese adoptată, pe articole, miercuri seara. Actul normativ nu se va aplica creditelor aflate în desfăşurare.

Liberalii au anunţat că vor contesta OUG 50 la Curtea Constituţională.

UPDATE Camera Deputaţilor a adoptat, pe articole, proiectul

Deputaţii au adoptat pe articole proiectul de lege privind OUG 50, cu modificările cuprinse în raportul suplimentar elaborat de Comisia de Buget-Finanţe.

Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, a anunţat că joi, începând cu ora 9.00, va fi dat votul final pe proiectul de lege privind OUG 50.

UPDATE Parlamentarii opoziţiei au părăsit şedinţa de plen în care se discută Ordonanţa creditelor

După ce secretarul de stat din cadrul Ministerului de Finanţe, Gheorghe Gherghina, a atras atenţia că din cauza actului normativ privind contractele de credit Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, comisia de buget-finanţe a aprobat astăzi un raport suplimentar cu amendamentele solicitate de CE.

Noul raport a fost adoptat cu 18 voturi pentru şi 2 abţineri. OUG 50 urmează a fi supusă votului plenului Camerei Deputaţilor în calitate de for decizional.

Citiţi şi:

De ce ne execută silit băncile după moarte?

Mile Cărpenişan este "vânat" dincolo de moarte de recuperatorii de credite ai BRD

"S-a declanşat din partea CE procedura de infringement. În aceste condiţii, noi, ca să putem să luăm tranşa de 1,2 miliarde de euro de la Comisie, am dat imediat raportul dvs (al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor - n.r.) cu OUG 50 să ne spună care este punctul dânşilor de vedere, dacă ne pot elibera tranşa în condiţiile în care se aprobă aceste amendamente la OUG sau nu ne pot acorda tranşa", a spus secretarul de stat de la Finanţe, Gheorghe Gherghina, într-o intervenţie în Comisia de buget-finanţe din Cameră.

La finalul dezbaterilor, întrebat despre declaraţiile făcute la comisie, Gherghina a precizat că Guvernul a primit "un avertisment".

"Ne-a trimis o avertizare şi urmează să dăm toate răspunsurile necesare (...) Ca să închidem toată problema, termenul am înţeles că este martie-aprilie", a mai spus oficialul MFP.

Întrebat pe marginea acestui subiect, premierul Emil Boc a declarat că există o scrisoare a CE care cere lămuriri privind OUG 50. "Există o scrisoare administrativă prin care se solicită informaţii, este o etapă preliminară procedurii de infringement", a spus Boc.

OUG 50 se va aplica doar creditelor noi

Pe finalul dezbaterilor din Comisia de buget-finanţe, deputaţii PDL au adus un amendament potrivit căruia majoritatea prevederilor Ordonanţei creditelor să nu se aplice şi contractelor în derulare. Acest lucru a stârnit nemulţumirea deputaţilor PNL şi PSD, care au avertizat că nu vor vota actul în forma finală.

Modificările aduse Ordonanţei 50 pe ultima sută de metri a stârnit un nou val de nemulţumiri din partea clienţilor. Dacă actul normativ nu se va aplica şi pentru creditele din portofoliu, românii care au contracte în derulare nu vor putea beneficia de un mod de calcul transparent al dobânzii, dar şi de alte prevederi favorabile lor. În schimb, băncile ar putea fi obligate să refinanţeze gratuit creditele din portofoliu la condiţiile afişate la ofertele curente.

Avocaţii îi sfătuiesc pe cei cu credite şi vor să beneficieze de prevederile Ordonanţei 50 să se grăbească să semneze actul adiţional oferit de bancă, înainte ca Parlamentul să îşi dea votul final pe forma modificată. (Adina Vlad)

Ce presupune procedura de infringement

Prima etapă a procedurii de infringement constă în transmiterea unei notificări către statul care a încălcat legislaţia europeană şi solicitarea de a prezenta, într-o perioadă strict determinată, observaţiile sale asupra unei probleme de aplicare a dreptului Uniunii.

În acest stadiu, obiectivul este conformarea voluntară a statului vizat, care are dreptul de a-şi prezenta observaţiile şi argumentele.

Dacă explicaţiii oferite de statul în cauză nu sunt în măsură să convingă Comisia, se porneşte cea de-a doua etapă a procedurii, care constă în trimiterea unui aviz motivat (opinie motivată), în care Comisia constată existenţa unei infracţiuni şi cere statului respectiv să pună capăt încălcării, stabilind un termen-limită în acest sens.

În opinia motivată se prezintă în mod detaliat motivele care au condus Comisia la convingerea că statul respectiv nu a respectat una dintre obligaţiile care-i revin în conformitate cu Tratatul.

În lipsa unui răspuns la opinia motivată sau dacă acesta este considerat nesatisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea Europeană de Justiţie.

Procedura poate dura mai mulţi ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite