Se pregăteşte piaţa mondială de o criză a grâului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE Cotaţia grâului a atins un nivel record din cauza unui zvon că Rusia va restricţiona exporturile. În acelaşi timp, guvernul ucrainean va limita exporturile de grâu destinat alimentelor pentru a evita deficitul pe piaţa internă. Iar în România, oficialii Ministerului Agriculturii anunţat că 12-20% din suprafaţă cultivată cu grâu este afectată de ploile din ultimele luni.

Speculaţia potrivit căreia Rusia va restricţiona exporturile din cauza secetei a aruncat în aer, marţi, cotaţia grâului la bursa Euronext. Potrivit Reuters, la ora 12:58 GMT, contractele futures pentru grâu, cu livrare în noiembrie, erau cotate în creştere cu 2,1%, la 181,25 euro pe tonă, după ce au atins în timpul tranzacţiilor un maxim de 184,25 euro pe tonă.


Autorităţile ruse au dezminţit însă informaţia, dar acest lucru nu a calmat totuşi temerile legate de impactul secetei prelungite din Rusia asupra preţurilor.


În ce condiţii ar putea să limiteze Rusia exporturile

Traderii au declarat că seceta ar putea determina autorităţile de la Moscova să restricţioneze exporturile, dacă vor considera că este în pericol securitatea pieţei alimentare interne sau ţinta de inflaţie. Cu toate acestea, ministerul rus al Agriculturii a precizat că nu a făcut guvernului o astfel de propunere. "Dacă Rusia va lua o astfel de decizie, va deschide calea exporturilor americane şi europene", a declarat Sebastien Poncelet, analist la compania franceză de consultanţă Agritel.

Citeşte şi Preţul grâului ajunge la un nou maxim

Ministerul Agriculturii din Rusia a anunţat, săptămâna trecută, că seceta a afectat culturi pe o suprafaţă de 10 milioane de hectare, dar nu a precizat pagubele în cazul grâului, care a fost semănat pe 43,6 milioane hectare. Marţi, secretarul de stat Andrei Klepaci a declarat că recolta de grâu din acest an ar putea fi de sub 80 de milioane tone, faţă de estimările iniţiale de 80-85 milioane tone.

În replică, analiştii anticipează că producţia de grâu va fi mai mică, de până la 70 milioane tone. Există voci care susţin că Rusia va fi nevoită să apeleze la importuri pentru a-şi satisface cererea internă, arată „The Moscow Times". Anual, Rusia exportă 20 de milioane de tone de grâu, situându-se astfel pe locul patru la nivel mondial.


Ucraina a decis să limiteze deja exporturile de grâu pentru alimente

Compania de cercetare a pieţei UkrAgroConsult a anunţat că guvernul ucrainean va limita exporturile de grâu destinat alimentelor, în a doua jumătate a sezonului 2010/2011, pentru a evita deficitul pe piaţa internă. Autorităţile anticipează exporturi de cinci milioane tone de orz şi 6,7 milioane tone de grâu. În sezonul 2009/2010, Ucraina a exportat 9,2 milioane tone de grâu şi 6,2 milioane tone de orz.

Destinaţiile de export ale Ucrainei nu se vor modifica în actualul an agricol, principalii cumpărători de orz fiind în Orientul Mijlociu şi Africa, iar cei de grâu din sudul Europei şi Asia, consideră Mykola Vernitsky, analist la compania de consultanţă ProAgro.

Şi asta pentru că îngheţul şi seceta au distrus culturile de grâu din Ucraina de pe o suprafaţă de un milion de hectare, iar guvernul a anunţat că producţia va scădea la 42 milioane tone, de la 46 milioane tone în 2009 şi 53,3 milioane tone în 2008.

Producţia de orz va fi de 10,1-10,2 milioane tone, după 11,8 milioane tone anul trecut.

20% din suprafaţă cultivată cu grâu din România, afectată de ploi

Până în prezent a fost recoltată 50% din producţia de grâu, însă 15-20% din suprafaţa cultivată cu grâu a fost afectată de inundaţiile din acest an, a declarat astăzi Adrian Rădulescu, secretar de stat din Ministerul Agriculturii, în cadrul unei conferinţe de presă de săptămâna trecută. "Din cele 2,4 milioane de hectare de grâu cultivat, am recoltat până acum în jur de 50%, adică circa 1,16 milioane de hectare, însă ştim sigur că, în procent de 15-20%, suprafaţa cultivată cu grâu a fost afectată de ploi", a spus Rădulescu. Producţia de grâu recoltată până acum însumează 3,02 milioane de tone.

Citeşte mai departe: Ministerul Agriculturii: O cincime din suprafaţa cultivată cu grâu a fost afectată de inundaţii, dar pâinea nu se va scumpi

Seceta a redus producţia de grâu la nivel mondial

Preţul grâului a crescut puternic în ultimele câteva săptămâni, din cauza informaţiilor privind problemele din Rusia şi alte state din regiunea Mării Negre.  Astfel, contractele futures din Europa s-au majorat cu peste 25% de la începutul lunii iulie, creşterea fiind alimentată şi de valul de căldură din Uniunea Europeană, care a redus estimările privind producţia regiunii, în special în Franţa şi Germania.

În pofida precipitaţiilor abundente, Bulgaria speră totuşi în majorarea exporturilor de cereale. Producţia de grâu a Bulgariei ar putea scădea cu 500.000 de tone, la 3,5 milioane tone. Traderii şi fermierii bulgari speră să exporte totuşi circa 1,5 milioane tone de grâu din recolta acestui an şi au început deja livrări către Spania, Italia şi Grecia. În anul agricol trecut, Bulgaria a exportat 1,4 milioane tone de grâu.

Producţia de grâu din Uniunea Europeană cu concentraţie mare de amidon va fi cu 2% mai redusă decât cea din 2009, de 129 de milioane de tone, potrivit unui raport din mai al Institutului francez de analiză Strategie Grains, citat de Reuters. Mai mult, statele din vestul Uniunii s-au confruntat cu vreme uscată, câteodată însoţită de temperaturi reduse şi de aceea producţia va fi mai mică decât cea obţinută în 2009. În privinţa Germaniei, raportul estimează o recoltă de 25,3 milioane de tone de grâu, cu 800.000 de tone mai mică decât estimarea anterioară, din aprilie. Pentru Franţa, institutul anticipează o producţie cu 500.000 de tone mai redusă, de 36,4 milioane de tone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite