Se opresc din scădere preţurile locuinţelor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diminuările de preţ pe segmentul rezidenţial nu au depăşit 5% în luna martie faţă de valorile din februarie. În primele trei luni ale anului, cumpărătorii au manifestat un interes în creştere faţă de segmentul rezidenţial. Proprietarii au reacţionat ca atare şi au crescut preţurile cerute.

În primul trimestru, preţurile locuinţelor din unele oraşe mari din ţară au înregistrat creşteri de la lună la lună. Tendinţa este o premieră pentru piaţa imobiliară a ultimilor doi ani. De pildă, indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti indică, pentru luna martie, o valoare medie de 1.169 de euro pe metru pătrat util (+0,8%) pentru apartamentele noi şi vechi, înregistrând, pentru a treia lună consecutiv, o creştere. Braşovul se regăseşte şi el printre oraşele care au cunoscut o evoluţie în creştere a preţurilor în luna martie, cu 0,7% faţă de luna februarie.

Citiţi şi:

Casa nouă din Bucureşti se dă la preţul de anul trecut

În aşteptarea echilibrului

Raportat la primul trimestru al anului trecut însă, scăderile sunt semnificative. În Bucureşti spre exemplu, acestea ating şi 17%, potrivit unui studiu realizat de Magazinuldecase.ro. Diminuarea este şi mai mare dacă o raportăm la martie 2009. Potrivit unei analize a portalului Agentie.net, apartamentele costau, în medie, cu 28% mai mult acum doi ani.

În alte oraşe mari din ţară, preţurile au scăzut în martie faţă de februarie, dar cu procentaje aproape nesemnificative. Astfel, indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a înregistrat o uşoară scădere de 0,1%, în martie. Diminuările din Timişoara şi Constanţa au fost, în luna martie, de 0,7%, respectiv 0,4%. Scăderi mai mari s-au înregistrat la Iaşi (-2,2%) şi Ploieşti (-2,5%).

„În perioada următoare, va exista un relativ echilibru pe piaţa rezidenţială, întreţinut de aşteptarea unor semnale economice pozitive concrete, dar şi de lărgirea adresabilităţii programului «Prima Casă»", subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro. De altfel, programul guvernamental continuă să aibă o influenţă majoră asupra pieţei rezidenţiale.

Astfel, înainte de lansarea „Prima Casă 4", când băncile anunţau că se termină plafonul alocat, cumpărătorii potenţiali s-au precipitat şi cererea pe termen scurt a crescut. „Anunţul privind continuarea programului guvernamental a dus la relaxarea lucrurilor şi la liniştirea pieţei", spun reprezentanţii Agentie.net. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite