Casa nouă din Bucureşti se dă la preţul de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţele de preţuri simţite de la finalul lui 2010 nu sunt majore în ceea ce priveşte locuinţele noi. Lovitura dată de criza economică în sectorul imobiliar duce la o stabilizare a preţurilor apartamentelor din blocurile recent construite.

În ultima lună, preţurile apartamentelor noi din Bucureşti au scăzut cu 0,1 la sută, iar faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010, cu 8,9 la sută", a spus Daniel Crainic, marketing manager al portalului de specialitate imobiliare.ro. Practic, comparativ cu ultimele luni ale anului trecut, în preţurile locuinţelor noi nu se simt schimbări dramatice. "Sunt preţurile la fel ca la finalul lui 2010. Nu cred că o să mai scadă sub limita aceasta", a explicat Florin Stancu, consilier imobiliar.

Evoluţia preţurilor

La finalul lunii februarie, preţul garsonierelor era cu trei la sută mai mare ca în decembrie 2010, o creştere abia simţită care a urcat tariful pentru un metru pătrat la aproape 1.280 de euro. Conform analizelor realizate de imobiliare.ro, o creştere asemănătoare s-a resimţit şi în cazul apartamentelor cu două camere, al căror preţ a crescut cu doar doi la sută faţă de ultima lună a lui 2010, până la puţin peste 1.300 de euro pentru metru pătrat. Doar în cazul locuinţelor cu trei camere în primele două luni ale anului, tarifele practicate au scăzut cu un procent, ajungând la aproximativ 1.350 de euro metrul pătrat. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut scăderile înregistrate sunt de peste şapte la sută în cazul garsonierelor, peste cinci la sută în cazul apartamentelor cu două camere şi 12 la sută în cazul locuinţelor de trei camere. "Ca trend, nu sunt modificări spectaculoase pe piaţă.În noiembrie, decembrie, cererea a scăzut şi preţurile s-au ieftinit. Ianuarie a început cu o cerere mare care a avut impact asupra preţurilor", a explicat Crainic.

Interes crescut

Un semn că tarifele practicate pentru apartamentele noi nu vor mai suferi modificări majore în următoarea perioadă este şi faptul că proprietarii observă tendinţa de creştere a cererii şi vor să se bucure de ea cât mai mult. „Pe de-o parte, mult prezisa prăbuşire a preţurilor nu a avut loc, pe de altă parte, comparativ cu perioada de vârf, preţurile actuale sunt la un nivel scăzut. În plus, după trei ani de criză, vânzătorii sunt setaţi pe un timp de aşteptare mai lung. În condiţiile unui interes în creştere pe segmentul rezidenţial, proprietarii menţin preţurile la multe categorii de apartamente », sublinează Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro. Interesul clienţilor este motivat şi el de lunga perioadă în care aceştia au sperat la tarife mai accesibile, dar şi de programele de creditare uşor de accesat. "Prima Casă e un program bun care ajută piaţa imobiliară, a dat un imbold cererii. Oamenii, cumpărătorii, au fost setaţi să aştepte să scadă preţurile şi acum, cei care îşi doresc o proprietate trec la acţiune, nu mai aşteaptă", a explicat Daniel Crainic.

Cât plăteşti pentru o locuinţă nouă

Garsonieră - 37.000 de euro

Apartament cu două camere - 53.000 de euro

Apartament cu trei camere - 64.000 de euro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite