Scade puterea de cumpărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea preţurilor este dublată de reducerea salariilor. Salariul mediu net a scăzut în ultimele 12 luni cu 2,6%, iar preţurile au crescut cu 7,8%, erodând dramatic puterea de cumpărare a românilor.

Atunci când dinamica preţurilor o depăşeşte pe cea a veniturilor, puterea de cumpărare a populaţiei se erodează, cu efecte nocive pe toate palierele economiei. Acest fenomen era destul de rar întâlnit în anii anteriori, dar în 2010 s-a acutizat pentru că salariile nu doar au fost depăşite de scumpiri, ci au început chiar să scadă. Iar scumpirile s-au accentuat, mai ales după majorarea TVA din iulie.

Boala devine cronică

În octombrie 2010, salariul mediu net pe economie a stagnat la nivelul consemnat în septembrie (1.340 de lei) şi a fost mai mic decât cel din octombrie 2009 cu 2,6%, arată datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. De cealaltă parte însă, media preţurilor din octombrie 2010 a crescut cu 0,55% faţă de septembrie şi cu 7,88% faţă de octombrie 2009, fapt care a provocat o restrângere fără precedent a puterii de cumpărare.

Citiţi şi:

Criza în România: se cumpără cartofi la bucată şi salam cu felia

Harta crizei în România

Octombrie 2010 a fost a 15-a lună din ultimii doi ani în care salariul mediu a fost depăşit de scumpiri, iar din aprilie 2010 acest fenomen a devenit cronic, salariul real (câştig minus inflaţie) fiind în continuă scădere. Iar efectele se văd deja în restrângerea consumului: nemaiavând resurse financiare decât pentru strictul necesar, tot mai multe familii au renunţat la diverse cumpărături, lăsându-i pe comercianţi cu marfa nevândută. În continuare, pe fondul scăderii cererii, producătorii de bunuri au fost obligaţi să-şi restrângă (dacă nu chiar să-şi închidă) afacerile, şi asta s-a repercutat din nou asupra veniturilor. În acest cerc vicios a fost destul de uşor să intrăm (având în vedere politicile publice haotice care au dus la scăderea puterii de cumpărare), dar va fi extrem de greu să ieşim.

Până şi bancherii sunt loviţi de criză

În fiecare lună, angajaţii din bănci, asigurări şi alte instituţii de intermediere financiară sunt primii în topul naţional al salariilor, dar în octombrie până şi veniturile acestora au fost mai mici decât în perioadele anterioare. După un vârf de 4.345 de lei, atins în martie, salariul mediu net din această ramură a scăzut continuu, ajungând în octombrie la 3.276 de lei. La polul opus al clasamentului, cu cele mai mici venituri, se regăsesc angajaţii din hoteluri şi restaurante, al căror salariu mediu a ajuns - după uşoare oscilaţii lunare - la 796 de lei.

În ultimii 20 de ani, salariul real al românilor a avut un avans de numai 12,1%, în scădere continuă faţă de vârful din 2008 când plusul era de peste 35%. Reamintim că, pe hârtie, creşterea puterii de cumpărare este unul dintre obiectivele economice pentru care Guvernul Boc a fost (re)instalat la Palatul Victoria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite