Criza în România: se cumpără cartofi la bucată şi salam cu felia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii se gândesc de două ori înainte să ceară ceva
Oamenii se gândesc de două ori înainte să ceară ceva

Comercianţii spun că, din cauza sărăciei, oamenii sunt nevoiţi să ia produse alimentare în cantităţi tot mai mici. Magazinele au cele mai slabe vânzări din ultimii zece ani, iar clienţii nu-şi mai permit să dea la fel de mulţi bani pe mâncare ca în anii trecuţi.

Citeşte şi:

Ţăranii din Botoşani îşi vînd porcii pe internet la preţ de criză! 

Carne, produse vrac sau legume, toate sunt cumpărate acum la suta de grame. Oltenii nu pleacă de acasă fără lista de cumpărături. „Dacă îmi trebuie doi cartofi, atât cumpăr. Asta este situaţia. Acum nu ne mai ajung banii, aşa că trebuie să fim atenţi cum îi cheltuim. Nu este o ruşine să ceri 300 de grame de carne de porc. Vânzătorii, decât să rămână cu marfa, mai bine o dau aşa. Am cheltuit astăzi 20 de lei, nu cred că este o sumă foarte mare şi am reuşit să cumpăr tot ce am pus pe listă", a spus Ioana Vlad.

„Merge tot mai rău"

Comercianţii susţin că 2010 a fost cel mai prost din ultimii zece ani ani. „Avem oferte speciale la carne, vindem la preţ de producător, dar degeaba. Dacă anul trecut de Sărbători dădeam doar unei singure persoane câteva kilograme de carne, acum vindem la suta de grame. Este bine şi aşa, decât să ni se strice marfa şi să fim nevoiţi să o aruncăm", a spus Marius Traşcă, comerciant în piaţa centrală. Oamenii se plâng că ţara noastră este în plină criză financiară, şi deşi veniturile nu cresc, preţurile se tot majorează. „Acum câştigăm mai puţin ca anul trecut, avem de plătit facturi şi rate la bancă. Vă daţi seama câţi bani ne mai rămân pentru mâncare! Aşa că este normal să cumpărăm atât cât avem nevoie. Din păcate se anunţă vremuri grele, nu ştim când vom ajunge să trăim şi noi mai bine", a spus Rodica Rotaru.

Citiţi şi: Cum trăiesc românii în perioadă de criză

Comercianţii speră totuşi ca înainte de Crăciun să le mai crească un pic vânzările. „De obicei, oamenii îşi pun bani deoparte pentru Sărbători. Aşa că nu ne pierdem speranţa, credem că vom încasa şi noi mai mult. Practic din asta trăim. Dacă am avea alte posibilităţi, credeţi că am stat zece ore în frig? Toată lumea pleacă de acasă ca să câştige un ban", a precizat Claudia  Boată, vânzătoare.

"Acum câştigăm mai puţin ca anul trecut, avem de plătit facturi şi rate la bancă. Vă daţi seama câţi bani ne mai rămân pentru mâncare! Aşa că este normal să cumpărăm atât cât avem nevoie."
Rodica Rotaru clientă

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite