Melcul bio se grăbeşte la export

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fermă de melci bio începe livrările către Italia. Mircea Hotca are şapte tone de melci, din specia locală Helix Pomatia. Anul acesta, întreprinzătorul sătmărean va exporta în Italia primele trei tone.

La trei kilometri de Negreşti-Oaş spre Bixad se află singura fermă bio de melci din judeţul Satu Mare. Ferma aparţine tânărului Mircea Hotca, 28 de ani, din Negreşti-Oaş, care a înfiinţat-o în urmă cu doi ani printr-un proiect SAPARD în valoare de peste 200.000 de lei.

Mai citeşte şi:

Sprijin pentru agricultura bio

Melcii din Timiş dispar în mare viteză

Din totalul sumei, tânărul a alocat din propriul buget peste 100.000 de lei, adică 50% din valoarea totală a proiectului. Meniul melcilor bio este compus numai din legume, iar folosirea furajelor sau a substanţelor de tratare a legumelor este interzisă.

„Melcii bio sunt hrăniţi numai cu legume. Nu am voie să introduc în hrana lor furaje, dar nici nu am voie să tratez cu chimicale legumele pe care le cultiv pentru ei. Aceşti melci nu primesc vitamine pentru a se dezvolta, totul este pe cale naturală", a mai spus Mircea Hotca. Ferma lui se întinde pe o suprafaţă de 17.000 mp, din care 6.000 sunt cultivaţi.

Kilogramul de melci, patru euro

„După câţiva ani, această suprafaţă de teren nu va mai fi arată şi semănată, astfel încât melcii se vor hrăni cu plantele care vor creşte în mod natural". În prezent are 7.000 de kilograme de melci, iar peste câteva săptămâni va exporta primele trei tone din producţia proprie pentru o firmă din Italia.

„Vom onora prima comandă de trei tone de melci pentru consum la o firmă din Italia. Preţul pentru un kilogram l-am stabilit la patru euro", spune Mircea Hotca. Până în prezent a trimis oferte către 87 de firme din străinătate şi a primit răspuns favorabil din partea a opt firme.

Însă pentru a putea onora comenzile, Mircea trebuie să-şi extindă producţia şi la alte specii de melci. „Din primăvara anului viitor îmi voi extinde producţia şi la alte specii de melci. Cei autohtoni, pe care îi cresc eu, au preţ numai în anotimpul rece", spune tânărul fermier.

Mortalitate ridicată vara

Chiar dacă celelalte două ferme de melci din Satu Mare s-au închis pe parcursul anilor, cea de la Bixad a rămas pe picioare. Mircea Hotca spune că principalul motiv pentru care acestea au fost închise îl constituie neputinţa fermierilor de a ţine în frâu mortalitatea mare care se înregistrează pe timpul verii în rândurile melcilor româneşti.

„Fermierii înregistrau o mortalitate de până la 70%, din cauza secetei şi a unei insecte", spune Hotca.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite