Samsarii din imobiliare se mută în sectorul eolian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii care până acum doi ani umflau ca un balon piaţa imobiliară s-au îndreptat spre energiile regenerabile, sector unde creşterea este la fel de nesănătoasă, spun specialişti din domeniu. Statul român acordă stimulente importante investitorilor în energiile regenerabile, deşi nu se cunoaşte impactul acestora asupra sistemului energetic şi asupra facturii plătite de populaţie.

Boomul din sectorul energiei eoliene, unde Transelectrica a primit cereri de racord la reţea pentru capacităţi care depăşesc de două ori potenţialul ţării, este extrem de periculos pentru sistemul energetic naţional şi pentru factura populaţiei la electricitate, a declarat Dan Gheorghiu, preşedintele Institutului pentru Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), în cadrul Black Sea Renewable Energy Forum.

„Dacă până acum se vorbea în metri pătraţi şi hectare, de doi ani încoace aceiaşi investitori vorbesc în megawaţi eolieni. Este vorba de tot felul de privaţi care habar n-au ce este un megawat, înfig nişte beţe pe care pun o elice, apoi le vând, şi ei numesc asta afacere în energie", a spus Gheorghiu.

Bătălie pe accesul în sistem

Sistemul energetic românesc poate prelua doar 3.000-4.000 de MW de energie din surse regenerabile, întrucât acestea sunt fluctuante şi greu de prognozat. Până acum, Transelectrica a semnat contracte de racord la reţea pentru 3.700 de MW, dar a dat avize premergătoare pentru alţi 4.600 de MW. „Există o presiune enormă din partea celor care au avize, dar nu au semnat contracte, pentru că sistemul nu îi poate prelua pe toţi", a mai spus Gheorghiu.

În opinia sa, Parlamentul a făcut o mare greşeală votând, în această vară, legea care stimulează producţia de energie regenerabilă fără să existe un studiu privind impactul asupra consumatorilor, care vor trebui să suporte aceste stimulente. Tot în vară, Bulgaria, care se confrunta cu acelaşi boom în sectorul eolian, a decis să îngheţe toate racordările la reţea, pentru a fi realizate studii privind impactul noilor centrale asupra populaţiei şi asupra sistemului energetic.

Reamintim că "Adevărul" a atras atenţia în urmă cu două luni că legea privind promovarea energiei regenerabile, care acordă stimulente consistente producătorilor, nu a inclus o analiză privind impactul acestor stimulente în preţul plătit de populaţie.

Citiţi aici cum s-au grăbit parlamentarii în pauza de masă, când, la votul legii regenerabilelor, un deputat a atras atenţia că legea nu are o analiză privind impactul asupra populaţiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite