Salariul minim nu mai ajunge pentru coşul lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai pentru a-şi asigura hrana zilnică prevăzută în statistici, românii ar trebui să câştige cel puţin 750 de lei, cu 150 de lei mai mult decât minimul pe economie. „Adevărul“ a calculat costurile de acoperire a coşului minim lunar, aşa cum apare el în statistici. Suma totală necesară depăşeşte actualul salariu minim pe economie.

Scumpirea continuă a alimentelor din ultimele luni, mai ales după creşterea TVA de la 19% la 24%, a generat un fenomen care va pune Guvernul în faţa unei noi provocări: salariul minim pe economie este prea mic pentru asigurarea hranei zilnice a populaţiei! Mai exact, pentru a cumpăra alimentele din coşul zilnic oficial (cu gramajele prevăzute în lege şi cu preţurile medii actuale) şi pentru a suporta toate costurile vieţii, românul ar avea nevoie de cel puţin 755 de lei pe lună. Or, salariul minim pe economie este de numai 600 de lei.

Socoteala din târg şi cea de la Palat

Trebuie să precizăm că acest coş minim reprezintă limita de jos a traiului decent din punct de vedere alimentar şi nealimentar, adică puterea de cumpărare minim-acceptată oficial şi, de aceea, pe baza acestui indicator a fost introdus conceptul de salariu minim pe economie. Din păcate, în loc să ia în calcul evoluţia costurilor cu acest coş minim, Guvernul şi partenerii săi sociali (sindicatele şi patronatele) stabilesc doar prin negociere salariul minim pe economie. Îi invităm pe distinşii domni de la Palatul Victoria să mai viziteze şi pieţele sau magazinele agroalimentare, pentru a observa singuri cât ar trebui să fie salariul minim pe economie în România zilelor noastre.

Citiţi şi:

Consumul, lovit şi de speculanţi

Cât de scumpă ar fi viaţa fără subvenţii

Până una-alta, „Adevărul" a realizat acest demers şi, cu lista produselor şi gramajelor din coşul minim de consum lunar, a pornit la „cumpărături". În mai puţin de o oră, am ajuns la concluzia că, pentru întreaga cheltuială, ar fi nevoie de 756 de lei.

Românii mănâncă prost

Coşul minim de consum lunar (necesarul pentru o persoană) cuprinde cheltuielile cu: 3,08 kg de făină, 5,8 kg de mălai, 28,9 kg de pâine, 0,5 kg de produse de franzelărie şi panificaţie, 0,7 kg de paste făinoase, 1,4 kg de orez, 2,1 kg de fasole boabe, 3,5 kg de cartofi, 1,6 kg de morcovi, pătrunjel şi păstârnac, 2,5 kg de ceapă, 3,8 kg de murături, 800 g de bulion, 1 kg de conserve de legume, 3,5 kg de fructe (în principal mere), 0,5 kg de citrice, 0,7 kg de conserve din fructe, 1 kg de carne de bovină, 2,5 kg de carne de porc, 2,8 kg de carne de pasăre, 0,4 kg de carne de oaie, 2,5 kg de preparate din carne (mezeluri), 0,8 kg de peşte proaspăt şi congelat, 6,1 litri de lapte proaspăt, 0,7 litri de lapte bătut, 1,1 kg de telemea de vacă, 0,7 kg de telemea de oaie, 0,9 kg de brânză proaspătă şi smântână, 13 ouă, 2,8 litri de ulei comestibil, 0,7 kg de untură, 0,5 kg de margarină, 0,8 kg de zahăr, 0,1 kg de dulciuri (în principal ciocolată şi bomboane) şi 4,8 litri de băuturi nealcoolice.

Băuturile alcoolice (bere, vin şi spirtoase) însumează, împreună, puţin peste doi litri. Aici se mai adaugă şi unele articole de igienă, detergenţi şi un minimum de consum energetic (combustibili, gaze şi curent). Ei bine, pentru a cumpăra toate aceste produse, din magazine obişnuite şi chiar vânând unele promoţii, bugetul necesar este de 756 de lei. În asemenea condiţii, nu e greu de înţeles de ce ultimele sondaje şi studii referitoare la comportamentul cumpărătorilor arată că românii mănâncă tot mai prost, majoritatea fiind obligaţi să caute numai ce e mai ieftin.

s
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite