Ruşii plimbă South Stream ca pe moaşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexei Miller, şeful gigantului rusesc Gazprom, a semnat ieri la Bucureşti un memorandum cu Guvernul român. După discuţiile pe care Alexei Miller le-a avut ieri la Bucureşti cu ministrul Economiei şi cu premierul Emil Boc, acesta merge la Sofia unde va discuta şi cu partea bulgară.

Pe unde va trece South Stream? Prin România sau prin Bulgaria? Nici de această dată, oficialii Gazprom nu au putut răspunde la această întrebare. Negocierile se poartă de câţiva ani atât cu partea română, cât şi cu cea bulgară, iar declaraţiile celor implicaţi sunt cel puţin contradictorii. Totuşi, vizita de ieri a şefului Gazprom, Alexei Miller, la Bucureşti a fost un semnal pozitiv în ceea ce priveşte participarea României la proiectul iniţiat de Gazprom şi compania italiană ENI.

Citiţi şi:

Şeful Gazprom anunţă soarta României în proiectul Southstream

Putin şi Berlusconi au discutat despre South Stream la pescuit

Alexei Miller a vorbit ieri despre ţara noastră ca despre un potenţial partener. Întrebat însă de jurnaliştii „Adevărul" de ce şeful ENI, Paolo Scaroni, nu a menţionat România printre ţările de tranzit ale South Stream, Miller a spus că numai Gazprom hotărăşte cine face parte din proiect, adică ce ţări va tranzita această conductă, şi că ENI este doar un partener şi nu decide traseul conductei. Întrebat despre vizita pe care o efectuează la Sofia în aceste zile, Miller a răspuns că este o vizită normală în condiţiile în care Bulgaria este partener al South Stream.

Memorandum semnat la Bucureşti

În cadrul întâlnirii de ieri a lui Alexei Miller cu ministrul Economiei, Ion Ariton, şi cu premierul Emil Boc s-a semnat un memorandum de intenţie privind analiza tehnico-economică a posibilităţii ca gazoductul South Stream să tranziteze teritoriul României. Pasul următor ar fi ca în urma acestei analize să se stabilească dacă România este eligibilă pentru proiect sau nu. Dacă rezultatul va fi pozitiv, ţara noastră va semna un acord interguvernamental cu Guvernul rus. Miller a mai spus ieri că, în cel mai scurt timp, o delegaţie a Guvernului român este aşteptată să facă o vizită la Moscova. Dar, între timp, Bulgaria şi Serbia au stabilit deja pe unde va trece gazoductul South Stream pe teritoriul lor. În ceea ce priveşte celelalte proiecte energetice în care România este angrenată, precum Nabucco şi AGRI, Miller consideră că nu concurează cu niciunul dintre acestea.

Contract Romgaz-Gazprom

În cadrul întrevederilor dintre delegaţia Gazprom şi reprezentanţii Guvernului român s-a discutat despre dezvoltarea unor facilităţi de înmagazinare subterană a gazelor, construirea de centrale electrice cu cogenerare, cum este cea de la Iernut, şi despre colaborarea în furnizarea de resurse petroliere pe piaţa regională. Miller s-a arătat interesat de încheierea într-un timp scurt a unui contract Romgaz-Gazprom pentru livrarea gazelor naturale.

"Aşteptăm în cel mai scurt timp o vizită a reprezentanţilor Guvernului român la Moscova."
Alexei Miller preşedinte Gazprom

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite