Şeful Gazprom, despre soarta României în proiectul South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexei Miller a venit astăzi la Bucureşti unde s-a întâlnit cu ministrul Economiei, Ion Ariton, şi cu premierul Emil Boc şi au semnat un memorandum prin care se va realiza un studiu tehnico-economic care va arăta ulterior dacă conducta South Stream va trece prin România sau nu.

Gazprom a efectuat deja prospecţiuni în Marea Neagră şi studiul de fezabilitate al ţărilor de tranzit şi urmează pregătirea studiului tehnico-economic pentru întregul proiect.

"Nu am avut şi nu avem nicio problemă de finanţare, suntem în grafic, ba chiar lucrăm în avans. Finalizarea proiectului va avea loc în 2013 şi prima cantitate de gaz livrată prin conducta South Stream va fi în 2015", a spus Miller.

Conducta va avea o capacitate 63 de miliarde de metri cubi, iar pieţele ţintă sunt ţările din Europa de Est, de Sud şi Centrală.

Întrebat de jurnaliştii "Adevărul" de ce şeful ENI, Paolo Scaroni, nu a menţionat România printre ţările de tranzit ale South Stream, Miller a spus că numai Gazprom hotărăşte cine face parte din proiect, adică ce ţări va tranzita această conductă, şi că ENI este doar un partener şi nu decide traseul conductei.

Gazoductul South Stream, dezvoltat de Gazprom şi ENI, va trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Austria, a declarat Paolo Scaroni, CEO al companiei italiene ENI la Black Sea Energy&Economic Forum, care a avut loc la finele lunii trecute la Istanbul.

Oficialul ENI nu a menţionat România pe traseul South Stream, deşi, oficial, studiul de fezabilitate care va stabili harta gazoductului va fi gata abia la începutul anului viitor.

În cazul în care conducta South Stream va tranzita teritoriul României, iar ţara noastră va invita în acest proiect şi compania ENI, Miller a spus că Gazprom nu poate decât să se bucure. El a adăugat că ENI este considerat un partener strategic în regiune, dovada fiind celălalt proiect dezvoltat în parteneriat - Blue Stream.

Întrebat  de "Adevărul" ce părere are despre proiectul AGRi ( ce vizează tranzitul gazelor naturale lichefiate din zona Mării Caspice în Europa), Miller a spus ca South Stream nu concurează cu niciun alt proiect existent, facând referire la Nabucco şi AGRI.

Alex Miller a spus că, în cel mai scurt timp, oficiali din Guvernul României vor face o vizită la Moscova.


Şeful Gazprom va pleca mâine în Bulgaria unde va avea o serie de întâlniri cu oficialităţile de la Sofia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite