Roşu pe toate bursele din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicii ce caracterizează cele mai importante pieţe financiare internaţionale s-au prăbuşit ieri la unison. Principalele motive ale căderii bursiere sunt adâncirea problemelor din zona euro şi tensiunile militare din Coreea.

Pieţele de capital din întreaga lume s-au prăbuşit în deschiderea zilei bursiere de ieri, scrie BBC News, trecând în revistă principalii indici globali. În Europa, motivul numărul unu a fost scăderea în continuare a încrederii că zona euro îşi va reveni curând din criza datoriilor. Astfel, bursele din Marea Britanie şi Londra coborau cu 3%, iar cea din Franţa înregistra un recul de 3,59 procente.

Citiţi şi:

De ce s-a prăbuşit Dow Jones?
OPINIE Cine a tras ştecherul din priză la Bursa din New York?

Mult la est, asiaticii asistau şi ei la prăbuşirea indicatorilor bursieri, pe fondul tensiunilor militare dintre Coreea de Sud şi cea de Nord, alimentată de informaţiile potrivit cărora Phenianul ar fi atacat şi scufundat un vas de război sud-coreean, ucigând 46 de marinari. Mai mult, s-au raportat chiar declaraţii de război din partea nord-coreenilor, care au ordonat armatei să se pregătească pentru conflicte armate. Astfel că investitorii la bursele asiatice s-au grăbit să emită ordine de vânzare. Bursa japoneză a scăzut cu 3,1%, cea din Coreea de Sud cu 2,7%, iar piaţa taiwaneză - cu 3,2%. La fel şi pieţele din Hong Kong, Singapore, Indonezia, China, India, Thailanda şi Malaezia.

„Cocktail toxic"

Alţi factori care au insuflat pesimism în piaţă printre investitori au fost informaţiile privind salvarea băncii Cajasur de către Banca Centrală Spaniolă.

„Cocktailul toxic se înrăutăţeşte", a declarat Richard Hunter, şeful brokerilor de la Hargreaves Lansdown, caracterizând contexul în care a fost posibilă prăbuşirea la unison a pieţelor globale de capital. „Temerile continue privind situaţia datoriilor şi cele privind revenirea economică din statele europene au fost amplificate de potenţialele tensiuni militare din Coreea", explică el.

Şi continua depreciere a monedei unice europene este un factor de îngrijorare, investitorii temându-se că problemele legate de datoriile statelor vulnerabile din zona euro vor cauza incapacităţi de plată. „Problemele euro au rădăcini foarte adânci, întrucât, deşi au o monedă unică, ţările din zona euro au politici fiscale diferite", susţine ministrul japonez de Finanţe, Naoto Kan, exprimându-şi speranţa că pieţele financiare se vor calma gradual.

Petrolul, sub 68 de dolari

Preţul petrolului s-a reîntors pe trendul descendent din ultimele zile, ajungând ieri sub 68 de dolari pe baril, după ce, luni, urcase peste 70 de dolari. Ţiţeiul a atins la începutul lunii mai un maxim al anului de 87,15 dolari şi a coborât până la 64,24 dolari la data de 20 mai, cel mai scăzut nivel din iulie 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite