UPDATE Rompetrol vrea sa răscumpere cu dobândă acţiunile statului la Petromidia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor analizează în aceste zile propunerea Rompetrol de a plăti în tranşe, cu dobândă, datoria către stat, estimată la 517 milioane de euro, a declarat şeful Fiscului, Sorin Blejnar. Compania a plătit deja 54 de milioane de euro înainte de 30 septembrie 2010, data scadentă a obligaţiunilor în care a fost convertită datoria istorică în 2003, în valoare de circa 571 de milioane de euro.

„Ne-am întâlnit joia trecută (în urmă cu o săptămână - n.r.) cu reprezentanţii Rompetrol. Ei au cerut reeşalonarea datoriei cu plata unor dobânzi", a declarat, pentru „Adevărul", Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit acestuia, după ce va analiza solicitarea, comisia de negociere va pune pe masa Guvernului o propunere finală.

Citeşte şi De ce s-a sucit Băsescu în cazul datoriei Rompetrol

Până acum, Guvernul a insistat pe plata întregii datorii. Conform ANAF, Rompetrol ar fi trebuit să răscumpere toate obligaţiunile la scadenţă, din moment ce a ales să plătească o parte din datorie. Restul obligaţiunilor au fost transformate în acţiuni ale statului la Rompetrol Rafinare, conversie pe care Executivul nu o consideră legală. Prin urmare a iniţiat peste 20 de procese împotriva companiei petroliere. Mai mult, Fiscul a pus sechestru asigurător asupra unor active ale rafinăriei Petromidia.

Soluţia optimă, greu de anticipat

Întrebat cum ar putea statul român să-şi joace cea mai bună carte, analistul financiar Aurelian Dochia ne-a declarat că este foarte greu de arătat soluţia optimă.

„Trebuie făcută o analiză în contextul istoric al acestei creanţe. Rompetrol a avut deja datorii transformate în obligaţiuni care nu au fost plătite la scadenţă, dar trebuie luate în consideraţie şi dobânzile achitate în aceşti ani", a explicat Dochia. Potrivit acestuia, statul ar trebui să încerce în primul rând să obţină datoria în bani. „Dacă nu se poate integral, restul să fie reeşalonat cu dobânzi", recomandă analistul.

El a adăugat că nici ideea convertirii în acţiuni la Rompetrol nu trebuie neglijată, însă doar dacă valoarea de piaţă a acţiunilor primite o acoperă pe cea a datoriei. „Aceasta ar însemna ca statul să devină acţionar majoritar, însă doar pentru a vinde din nou, întrucât nu este pregătit să gestioneze o astfel de companie", a mai spus Dochia, precizând că timpul trece în defavoarea statului. 

În urmă cu câteva zile, oficialii KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, au arătat că vor să împrumute în acest an 500 de milioane de dolari, în special pentru restructurarea unor datorii.

UPDATE Reprezentanţii Rompetrol ne-au transmis punctul de vedere referitor la declaraţiile şefului ANAF după închiderea ediţiei tipărite.

Potrivit acestora, "grupul a transmis, incepand cu octombrie 2009, 10 propuneri privind identificarea unei soluţii în interesul ambelor părţi pentru valorificarea pachetulului de acţiuni deţinut de Ministerul Finanţelor Publice la Rompetrol Rafinare (RRC). Cu toate acestea, nu s-a primit vreun răspuns oficial la niciuna dintre aceste variante". 

Printre propunerile companiei s-a numărat şi posibilitatea livrării de carburanţi către stat pentru o anumită perioadă de timp, potrivit unor documente înaintate către CNVM în vara 2010. O altă idee pusă pe masă de Rompetrol a fost plata în avans a 100 de milioane de dolari de îndată ce părţile vor ajunge la o înţelegere, după cum a relatat Bloomberg la finele lunii noiembrie.

"Menţionăm ca grupul a stins integral obligaţiunile convertibile deţinute de Ministerul Finantelor Publice la Rompetrol Rafinare, respectând cadrul legal stabilit de OUG 118/2003, aprobată prin Legea 89/2005, şi de Convenţia de Emisiune. Rompetrol Rafinare a răscumparat un pachet de obligaţiuni în valoare de 71 de milioane de dolari (54 de milioane de euro - n.r.) şi a convertit restul de obligaţiuni în acţiuni RRC emise în favoarea Ministerului Finanţelor Publice, reprezentând 44, 69% din capitalul social. Ca atare, Rompetrol Rafinare nu mai are nicio obligaţie către Ministerul Finantelor Publice cu privire la obligaţiunile convertibile", au mai spus oficialii Rompetrol.

„Deşi Rompetrol Rafinare a raportat pierderi de aproximativ 140 de milioane de dolari la sfârşitul trimestrului III 2010, grupul a înţeles constrângerile bugetare actuale şi şi-a exprimat disponibilitatea pentru o posibilă răscumpărare a acestor acţiuni, ţinând cont însă că va fi o opţiune bazată pe un cumul de factori şi interese benefice ambelor părţi", au punctat reprezentanţii companiei petroliere.

Ei au mai spus că au achitat, până la finele lunii septembrie, 310 milioane de dolari în contul obligaţiunilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite