De ce s-a sucit Băsescu în cazul datoriei Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a avut astăzi o primă discuţie tehnică cu reprezentanţii KazMunaiGaz pe tema reeşalonării datoriei istorice a Rompetrol Rafinare către statul român. Băsescu a mers de ideea că nu vrea să creeze probleme rafinăriei, după ce, în august, spusese că o va executa silit dacă Rompetrol nu plăteşte întreaga sumă până la 30 septembrie.

„Înţelegem că nimeni nu e fericit în perioadă de criză, nici Rompetrolul nu poate fi fericit, dar luăm notă că Rompetrolul angajează 20.000 de români, că are o contribuţie importantă la bugetul de stat, deci nu ne vom repezi în el «hai să-l închidem, să-i luăm aseturile, să le vindem, să-i confiscăm trenurile cu benzină»", a spus Băsescu.

El a adăugat că trebuie să fie găsită o formulă de sprijin pentru companie.

Săptămâna trecută, Băsescu a spus că i-a cerut omologului său kazah reeşalonarea datoriei pentru 2-3 ani, adică exact cum solicitase KazMunaiGaz statului român încă din primăvară.

Aceste declaraţii ale preşedintelui nu seamănă deloc cu cele făcute în ultimele luni, mai ales în această vară, când se apropia scadenţa obligaţiunilor în care au fost convertite datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare.

În luna august, Băsescu declara că Rompetrol va fi executat silit, dacă până la data scadentă, adică 30 septembrie 2010, nu răscumpără toate aceste obligaţiuni.

Iată, pe scurt, povestea datoriei istorice a Rompetrol

Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania kazahă de stat KazMunaiGaz. Datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare, de circa 570 de milioane de euro, au fost convertite în obligaţiuni în 2003, cu scadenţă la 30 septembrie 2010.

Potrivit convenţiei de emisiune şi Ordonanţei de Urgenţă 118/2003, obligaţiunile nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data scadenţei. Legea 89 din 8 aprilie 2005, prin care Parlamentul a aprobat această ordonanţă de urgenţă, a fost promulgată chiar de preşedintele Traian Băsescu.

După ce kazahii au plătit 54 de milioane de euro, statul român a primit un pachet de 44,69% din Rompetrol Rafinare. Statul a contestat însă această decizie şi iniţiat mai mult de 20 de procese împotriva Rompetrol, susţinând că, din moment ce Rompetrol a ales să plătească o parte din sumă, toate obligaţiunile trebuie răscumpărate.

Fiscul a pus tunurile pe rafinărie

Mai mult, Fiscul a instituit sechestru asigurător asupra unor active ale Petromidiei. În septembrie, şeful ANAF, Sorin Blejnar, spunea, de asemenea, că va executa silit compania, dacă până la scadenţă nu plăteşte întreaga sumă, lucru care nu s-a întâmplat.

Mai mult, premierul Emil Boc şi-a mandatat miniştrii să continue procesele cu Rompetrol.

Curba la 180 de grade făcută de Băsescu în ultimele zile arată că autorităţile române au realizat faptul că modul în care interpretează legislaţia în această speţă nu le va aduce câştig de cauză.

Statul riscă amenzi uriaşe în urma acestor procese

„Statul nu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială a obligaţiunilor. Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pe care a semnat-o. În acea ordonanţă s-a prevăzut dreptul Rompetrol - nu al titularului creanţei - de a opta fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare", a declarat Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul NNDKP.

La rândul său, avocatul Ştefan Damian de la Ţucă, Zbârcea&Asociaţii a arătat că România riscă procese la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington pentru încălcarea unor tratate internaţionale de protecţie a investiţiilor, procese care, de regulă, se soldează cu amenzi uriaşe.

Ce spune convenţia de emisiune a obligaţiunilor

Art. 5. (...) Dobânzile datorate conform art. 3 din Ordonanţa de Urgenţă, sumele rezultate din transferul obligaţiunilor, precum şi cele aferente răscumpărării acestora, prevăzute în acelaşi act normativ, sunt supuse regimului juridic al creanţelor bugetare. Aceste sume care se cuvin statului se virează la bugetul de stat, pentru nevirarea lor la scadenţă, datorându-se şi calculându-se accesoriile prevăzute de lege pentru neplata la scadenţă a creanţelor bugetare şi aplicându-se, în mod corespunzător, procedura de executare silită prevăzută de reglementările în vigoare privind colectarea creanţelor bugetare(...)

Art. 9. Având în vedere că, la opţiunea Emitentului, obligaţiunile nerăscumpărate în condiţiile art 5 din Ordonanţa de Urgenţă sunt convertibile în acţiuni la Data Scadenţei, iar Obligatarul sau Obligatarul Dobânditor nu poate determina modalitatea răscumpărării obligaţiunilor, acestea vor fi convertite în acţiuni având un rang pari passu cu acţiunile ordinare existente la Data Emisiunii.

Art. 10. Investitorul care deţine pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol Rafinare are drept de preferinţă la cumpărarea acţiunilor rezultate din conversie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite