Rompetrol continuă să-şi adâncească pierderile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rompetrol Rafinare a avut anul trecut pierderi de 193 de milioane de dolari, mai mari cu 11% faţă de 2009, potrivit datelor preliminare. În acelaşi timp, cifra de afaceri a fost de 3,55 miliarde de dolari, în creştere cu 12%, iar rezultatul operaţional EBITDA s-a majorat la 16 milioane de dolari, de la 3,25 milioane de dolari anul trecut.

Citiţi şi Rompetrol vrea sa răscumpere cu dobândă acţiunile statului la Petromidia.

„Rezultatele financiare au fost influenţate de factori externi, precum evoluţia cotaţiilor ţiţeiului (+28%) şi a produselor petroliere (+25% pentru benzine şi +28% pentru motorine), scăderea cererii de produse, închiderea sau reducerea capacităţilor de rafinare sau îmbunătăţirea cu 42% a marjei de rafinare", explică reprezentanţii companiei.

La acestea se adaugă condiţiile dificile de obţinere a finanţărilor, diferenţele de curs valutar, impactul unor măsuri macroeconomice precum majorarea TVA, creşterea ratei inflaţiei şi a taxelor.

Cantitatea de carburanţi vândută de Rompetrol în benzinării a scăzut cu 3%, însă pe partea angro vânzările au crescut cu 1%. Compania şi-a redus marja brută de profit din retail cu 12% şi a diminuat-o pe cea din angro cu 23%.

Profit abia la anul

Toate acestea în contextul în care compania kazahă de stat KazMunaiGaz, unicul acţionar al grupului Rompetrol, presează compania petrolieră să revină pe profit. Aceasta pentru că împrumutul de un miliard de dolari primit de Rompetrol de la compania-mamă în 2009 trebuie returnat până în august 2011, după cum declara în urmă cu două luni Dmitry Grigoryev, directorul financiar al grupului Rompetrol, citat de Bloomberg. 

„Există anumite presiuni din partea acţionarului nostru să performăm mai bine decât o facem în prezent. Întrucât este o problemă gravă să investeşti şi să nu recuperezi bani, facem tot ce este posibil şi chiar imposibil pentru a ne îmbunătăţi rezultatele operaţionale", arăta Grigoryev.

Ultimul an când Rompetrol a obţinut profit a fost 2005, atât pe partea de rafinare, cât şi la nivelul întregului grup. Totuşi, Grigoryev a recunoscut că Rompetrol va continua să genereze pierderi şi în acest an, iar profitul ar putea apărea abia în 2012.

Rompetrol are în plan investiţii de 350 de milioane de dolari până în octombrie la rafinăria Petromidia, pentru creşterea capacităţii de prelucrare cu 25%, la cinci milioane de tone de ţiţei pe an. De când au preluat Rompetrol, în 2007, kazahii spun că au investit în companie 1,8 miliarde de dolari. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite