Românii îmbătrânesc la tot mai multe ghişee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 60% din statele lumii au realizat reforme fiscale, în timp ce România pierde patru locuri în clasamentul uşurinţei cu care se plătesc taxele şi impozitele. În ciuda comasării sau anulării, anul trecut, a aproape 200 de taxe şi tarife parafiscale, contribuabilii români petrec tot mai mult timp la ghişee.

România se plasează pe locul 151 din 183 de economii ale lumii în privinţa uşurinţei cu care se plătesc taxele, potrivit unui studiu al PriceWaterhouseCoopers (PwC) şi al Băncii Mondiale.

Mai citeşte şi:

În România taxele se plătesc de 113 ori, în 220 de ore

România a pierdut patru locuri faţă de clasamentul anterior, în condiţiile în care anul trecut Guvernul se lăuda că a eliminat sau comasat aproape 200 de taxe şi tarife parafiscale.

„Această poziţionare este puternic influenţată de numărul mare de plăţi de taxe şi de impozite existente în România: nu mai puţin de 113 plăţi pe parcursul unui an, din care 84 se referă la plăţile aferente contribuţiilor sociale", a declarat Peter de Ruiter, şeful departamentului de Fiscalitate al PwC.

Expertul a scos în evidenţă inexistenţa unui sistem electronic de plăţi funcţional, deşi ANAF s-a angajat din nou că, începând cu 2011, va implementa o astfel de platformă. În plus, poziţia României în a doua jumătate a clasamentului nu se datorează numai sistemului fiscal propriu, ci şi reformelor fiscale implementate în alte ţări.

Pe ultimul loc în UE

Analizând numărul plăţilor anuale pe care trebuie să le facă o firmă, România se plasează pe ultimul loc în UE. Numărul de ore necesare pentru conformarea cu legislaţia fiscală a crescut în ultimul an de la 202 ore la 222 de ore. Potrivit PwC, acest lucru se datorează, în principal, introducerii unor reglementări mai anevoioase în ceea ce priveşte contractele de muncă, precum şi noilor reglementări privind plata impozitului pe profit.  „În cursul anului 2010, Guvernul a introdus alte câteva măsuri fiscale menite să ajute la atingerea ţintelor de deficit bugetar. Se aşteaptă ca aceste măsuri să afecteze pe viitor indicatorul referitor la plata taxelor", mai arată Peter de Ruiter. Este vorba despre majorarea TVA de la 19% la 24% - împreună cu introducerea unor noi reglementări privind plata acestui impozit - şi a taxelor locale (de exemplu taxa pe autovehicule, taxa pe emiterea de certificate, notificări şi autorizaţii pentru publicitate). O altă măsură care, cel mai probabil, a crescut birocraţia în acest an este introducerea unui sistem nou de penalizare pentru întârzieri în plata taxelor.

Citiţi şi Bistriţenii îmbătrânesc în locuinţele pentru tineri

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite