Bistriţenii îmbătrânesc în locuinţele pentru tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhiva
foto arhiva

Preţul prea mare de vânzare al ANL-urilor şi legislaţia mai mult decât permisivă îi face pe bistriţeni să stea cu anii în locuinţele pentru tineri, fără să le cumpere.Din cele 625 de locuinţe din Bistriţa, doar 67 au fost curtate de bistriţeni care ar vrea să le cumpere, însă cei mai mulţi spun că preţul stabilit, de 407 euro/ metru pătrat, este neaşteptat de mare.  

Convocaţi la o întâlnire cu directorul adjunct al Agenţiei Naţionale de Locuinţe, chiriaşii ANL-urilor din Bistriţa au spus că nu îşi pot permite să cumpere locuinţele în care stau şi de şapte ani. Pentru că legea actuală îi apără, iar statul nu-i poate scoate în stradă după ce trec cei cinci ani, stabiliţi ca termen pentru închierea unei locuinţe ANL, chiriaşii blochează programul conceput pentru tineri.

67 de cereri de cumpărare, 2.000 de cereri în aşteptare

Directorul adjunct  ANL Liviu Marchiş, spune că programul menit să sprijine tinerii se află într-un blocaj. „Nu mi se pare normal ca cei care au prins un apartament să fie norocoşi, iar alţi 2.000 de tineri să fie pe listele de aşteptare. Pe undeva, programul îl văd blocat", a explicat Mariş. Acesta mai spune că programul ANL a fost conceput ca o formă de a spirjini tinerii pe o perioadă determinată, pentru ca aceştia să poată cumpăra ulterior apartamentele, iar acum chiriaşii stau cu anii în aceste apartamente. „Avem în vedere o schimbare a condiţiilor privind ANL-urile",  a mai spus Marchiş.

Primarul Ovidiu Creţu spune că, până la această dată, au fost depuse doar 67 de cereri pentru cumpărarea unor locuinţe ANL, construite în 2003. „Preţul stabilit este de 407 euro pe metru pătrat, din care se scade amortizarea“, explică primarul.

34.000 de euro, un apartament cu 2 camere

 Şeful de la Fondul Imobiliar Bistriţa, Vasile Marina, a spus că preţul de vânzare al locuinţelor ANL se calculează prin raportarea la suprafaţa construită. „La un apartament cu două camere, în zona Decebal, dat în folosinţă în 2003, preţul ar fi de 39.000 de euro din care scădem o amortizare de 5.000 , preţul final va fi de 34.000 de euro", detaliază Marina.

Bistriţenii nu vor să cumpere locuinţele ANL

Dumitru Cacior are 36 de ani şi locuieşte de opt ani într-o locuinţă ANL din cartierul Viişoara. Acesta spune că nu îşi permite să cumpere apartamentul la un asemenea preţ. „Am băgat în apartamentul acesta în jur de 10.000 de lei, în tot acest timp, şi preţul de vânzare pe metru mătrat mi se pare foarte scump. Sunt mulţi care sunt de aceeaşi părere", spune bistriţeanul.  

625 de locuinţe ANL construite

 Primele locuinţe pentru tineri au fost date în folosinţă în anul 2003. Este vorba despre 359 de unităţi locative în Viişoara, Decebal şi Subcetate. Alte 266 de locuinţe au fost închiriate bistriţenilor în 2006. Până anul viitor, construcţia la alte 138 de locuinţe va fi finalizată.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite