România neterminată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pământurile lăsate pârloagă, construcţiile nefinalizateşi stocurile industriale s-au înmulţit. Lipsa de finanţare, scăderea puterii de cumpărare şi restrângerea pieţelor i-au determinat pe investitori să lase baltă tot mai multe proiecte.

INS: Evoluţia PIB în primul semestru din 2010 (Format PPS)

Scăderile înregistrate de economia românească se regăsesc nu numai în contracţia consumului şi în prăbuşirea unor sectoare altădată prospere, ci şi în faptul că tot mai multe resurse cu mare potenţial au rămas neutilizate. Dintre acestea, cele mai importante ar fi pământul cultivabil (lăsat pârloagă), construcţiile (încremenite în faza de proiect sau în conservare) şi produsele industriale (neutilizate din lipsă de comenzi sau nevândute din cauza scăderii cererii).

Tot mai puţin capital disponibil

Datele referitoare la evoluţia economiei în primul semestru din acest an, raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că aceste resurse neutilizate sunt tot mai vizibile şi deţin ponderi tot mai mari în totalul domeniului de referinţă.

Citiţi şi: INS: România are una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale din UE

Spre exemplu, pământul cultivabil care nu a fost însămânţat a ajuns la o pondere de 10,9% din suprafaţa agricolă, iar stocurile în industrie au avut o contribuţie de 6% la scăderea Produsului Intern Brut. În acelaşi timp, contribuţia la PIB prin formarea brută de capital a scăzut uşor, de la 4,8% în semestrul I din 2009 la 4,3% în aceeaşi perioadă din 2010.

Per ansamblu, ponderea în PIB a agriculturii a scăzut de la 3,4 la 3,3%, a construcţiilor - de la 7,7% la 7%, iar a serviciilor - de la 5,8% în primul semestru din 2009 la 5,3% în aceeaşi perioadă din 2010. Comerţul şi activităţile financiare (imobiliare, închirieri etc.) şi-au păstrat ponderile în PIB la 22,4%, respectiv 17,1%, mai reiese din datele INS.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite