INS: România are una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, sarcina fiscală asupra angajaţilor şi angajatorilor români a crescut cu 1,5% faţă de 2008, reprezentând 43% din costul cu forţa de muncă. Astfel, România se situează printre statele UE cu cele mai ridicate sarcini fiscale, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Sarcina fiscală asupra costului forţei de muncă reprezintă proporţia tuturor reţinerilor (contribuţii sociale şi impozit) suportate de angajat şi de angajator în totalul costului forţei de muncă, pentru un salariat etalon, care realizează 67% din câştigul mediu brut al activităţilor din industrie, construcţii şi servicii comerciale.

Cel mai scăzut nivel, pentru perioada 2003-2009, s-a înregistrat în 2008. Anul trecut, nivelul sarcinii fiscale a urcat cu 1,5% faţă de anul anterior, ca urmare a creşterii contribuţiilor sociale ale angajatului şi angajatorului, atingând aproape nivelul maxim înregistrat în 2003, de 43,5%.

La nivel european, sarcina fiscală asupra costului forţei de muncă era, în 2008, sub 30% în Malta, Irlanda, Luxemburg şi Marea Britanie, depăşea 45% în Franţa, Germania şi Ungaria şi ajungea la 50% în Belgia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite